Lars Lilholt Band

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lars Lilholt Band
Lars Lilholt 1.jpg
Foto: Simon Wedege Petersen
Information
Genre Folkemusik
Pop
rock
Aktive år 1982 -
Medlemmer Lars Lilholt
Gert Vincent
Tom Bilde
Kristian Fogh
Eddi Jarl
Tidligere medlemmer Kristian Lilholt
Tine Lilholt
Tommy Kejser
H.C. Röder
Eskild Dohn
Klaus Thrane
Eksterne henvisninger
http://www.larslilholtband.dk

Lars Lilholt Band er et dansk folk-rock-orkester, der har eksisteret under navnet siden 1982 og har navn efter forsangeren Lars Lilholt. Orkesteret har udgivet omkring 20 albums og er kendt som et meget aktivt live-orkester, blandt andet under mange musikfestivaler i Danmark. Deres mest populære nummer, "Kald det kærlighed", er medtaget i Kulturkanonen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Lars Lilholt har rødder tilbage til det danske folkemusik-miljø og i slutningen af 1970'erne spillede han i folk-rock-orkesteret Kræn Bysted's. Dette orkester stoppede i 1982, og Lars Lilholt havde nu mulighed for at indspille nogle sange, der ikke havde passet ind i Kræn Bysted's. Året efter udvalgte han nogle af musikerne fra indspilningen af debutpladen (Og Fanden Dukked' Op Og Sagde "JA") og arrangerede en turné, der også bragte dem til Roskilde Festival, hvor orkesteret fik lidt af et gennembrud. På det tidspunkt bestod orkesteret af Lars Lilholt, Tine Lilholt, Kristian Lilholt, Gert Vincent og Tommy Kejser. Sidstnævnte forlod bandet i 1991 for at blive fuldtidsmanager for bandet. Han blev afløst af Tom Bilde, der kom fra Mek Pek Partyband.

Efter et intermezzo i Dalton (Lars Lilholt, Johnny Madsen og Allan Olsen) samlede Lars Lilholt i 1986 igen orkesteret med inspiration til et mere rockende udtryk. En stabiliserende faktor for orkesteret i disse år var en kontrakt på fire plader, hvilket gav ro til at fordybe sig i såvel tekst som musik, blandt andet ved sparring med Nils Torp.

I begyndelsen af 1990'erne var der opløsningstendenser i orkesteret, men ved at udsende live-albummet Kontakt fik orkesteret den hidtil største salgssucces, og sangen "Kald det kærlighed", som oprindeligt var med på pladen Portland, fik pludselig sit gennembrud og blev en landeplage. I 1992-93 stod karrieren for Lars Lilholts vedkommende igen i Dalton Trioens tegn, idet orkestret udgav deres hidtil eneste album: Dalton. Den resulterede i en turné rundt i Danmark med mange udsolgte koncerter.

I vinteren 1993-94 blev Lilholt Band igen samlet, og man indspillede albummet Kong Pukkelrygs Land. Den blev startskuddet til en koncertturné i sommeren 1994, der blev kaldt Et Ekko Af Sommer, og der blev indspillet et livealbum med samme navn, der blev udgivet samme år, og som solgte over 70.000 eksemplarer.[kilde mangler] Siden har Lars Lilholt Band været en fast institution og spiller de fleste år mere end 50 koncerter over hele landet.

I 2004 forlod Kristian Lilholt bandet for at arbejde mere seriøst med sin solokarriere, som han ellers har haft kørende sideløbende med Lars Lilholt Band. Han blev erstattet af H.C. Nielsen, der spillede keyboard i bandet frem til 2010. Desuden kom Eskild Dohn med som et supplement i lydbilledet. Han har tilført bandet nye lydmæssige dimensioner med bl.a. trompet og saxofon.

Lars Lilholt og Gert Vincent er de eneste tilbageværende af den oprindelige besætning fra starten i 1982, da Tine Lilholt omkring årsskiftet 2006-07 meddelte, at hun ville forlade bandet for at hellige sig kunstmaleriet og sin familie.

Man kan vel sige, at Lars Lilholt med sit band i nuværende konstellation er gået "back to basics" med den seneste udgivelse Storyteller #1, idet dette album er blevet til på baggrund af den stille oplevelse i fortællekunsten, som bandet i første omgang slog sig op på. – Formidlingen af en historie omkring den enkelte sang. – En "ramme" for den enkelte sang. Det er et album bestående af en DVD og tre CD'er optaget på Horsens Ny Teater den 21. og 22. september 2006 live, og foregår i en meget stille atmosfære sammenlignet med sommerens store koncerter, hvor der oftest er flere tusinde tilskuere til hver koncert. Albummet var på udgivelsesdagen den 9. november forudbestilt i 25.000 eksemplarer, og opnåede således allerede den dag en guldplade. Allerede den 21. december – altså 1½ måned efter udgivelsesdatoen – opnåedes platin for 40.000 solgte eksemplarer.

I 2008 udgav bandet hele to albums: først Smukkere med tiden og senere på året Jokerne, som er en plade med omskrivninger af andre sange af diverse kunstnere; lige fra Bob Marley til John Lennon.

I 2010 udgav Lars Lilholt sammen med Dalton albummet Tyve ti og CD/DVD'en Dalton var her. De turnerede i hele 2010.

I sommerene 2011 og 2012 turnede Lars Lilholt Band sammen med Copenhagen Drummers.

I 2012 kom albummet Stilheden Bag Støjen, der fik guldplade-status efter en uge.[1]

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Alle medlemmer af orkesteret spiller mange flere instrumenter, her er nævnt de vigtigste.

Livemedlemmer[2]
Tidligere medlemmer

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Lars Lilholt Band[redigér | rediger kildetekst]

Lars Lilholt[redigér | rediger kildetekst]

Anerkendelse[redigér | rediger kildetekst]

 • 1983: DJBFAs hæderspris for fornyelse af dansk folkemusik
 • 1991: Grammy for live-albummet Kontakt
 • 1991: Pris som årets lokalradio-farvorit
 • 1999: Den danske folkemusik pris
 • 2004: 2 Danish Music Award Folk for årets folkartist og årets sangskriver
 • 2005: "Kald det kærlighed" optaget i populærmusik-kategorien i Kulturkanonen
 • 2005: P4-prisen
 • 2006: Danish Music Award Folk for årets sangskriver

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Madsen, Holger (6. december 2012). "Lars Lilholt sælger til guld med Stilheden Bag Støjen". Dagens.dk. Hentet 13. april 2016. 
 2. ^ Lars Lilholt Band. Lars Lilholt Band. Hentet 5/11-2020
 3. ^ Om mig. Mads Kjøller-Henningsen. Hentet 5/11-2020