Leżajsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Leżajsk
Leżajsk Rediger på Wikidata
Leżajsks byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Grundlagt 1397 Rediger på Wikidata
Postnr. 37-300 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 13.164 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 20,3 km²
 - Befolknings­tæthed 649 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 178 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.lezajsk.um.gov.pl
Oversigtskort

Leżajsk (udtale: [ˈlɛʐajsk]; yiddish: ליזשענסק-Lizhensk; ukrainsk: Лежа́йськ, romanisret: Lezháysʹk), officielt Den Fri Kongeby Leżajsk (polsk: Wolne Królewskie Miasto Leżajsk) er en by i den nordlige del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 13.164(2021)[1] indbyggere og et areal på 20,29 km². Den er en del af powiatet (amt) Leżajsk.

Leżajsk er berømt for sine Bernadine basilika og kloster, bygget af arkitekten Antonio Pellacini. Basilikaen rummer et højt anset pibeorgel fra anden halvdel af det 17. århundrede, og der afholdes orgelkoncerter. Det står på Polens officielle nationale liste med Historiske monumenter (Pomnik historii), som udpeget 20. april 2005 af Institut for kuturarv. Leżajsk er også hjemsted for bryggeriet Leżajsk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Den barokke St. Maria Basilikaen og Bernardine Kloster

Leżajsk er en gammel polsk kongeby. Udviklingen af Leżajsk var langsom på grund af talrige og ødelæggende Tatarer og valakkeres angreb, som fandt sted i 1498, 1500, 1509, 1519 og 1524. Efter disse angreb tildelte polske konger flere privilegier til den plyndrede by, og den 23. september 1524 besluttede kong Sigismund 1. af Polen, i Lviv, at flytte Leżajsk til et nyt sted, som var nemmere at forsvare. Byen blev flyttet omkring 5 kilometer mod sydvest, og dens nye navn blev Leżajsk Zygmuntowski. Den gamle placering er siden kendt som landsbyen Stare Miasto ("Den gamle By"). Under Sigismund 2. Augustus's regeringstid trivedes Leżajsk på grund af beskyttelsen af dens starosta (lokal guvernør), Krzysztof Szydłowiecki, som var Kronkansler. I 1608 blev Bernadiner-munke fra nærliggende Przeworsk bragt til Lezajsk af biskop af Przemyśl, og to år senere blev den første murstenskirke bygget. I 1624 blev Lezajsk plyndret og brændt af krimtatarer, og den efterfølgende svenske invasion af Polen (1655-1660) medførte yderligere ødelæggelse.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi