Przeworsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Przeworsk
Przeworsk Rediger på Wikidata
Przeworsks byvåben Przeworsks byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Postnr. 37-200 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) RPZ Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLPWK Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 14.881 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 22,0 km²
 - Befolknings­tæthed 677 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 200 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.przeworsk.um.gov.pl
Oversigtskort

Przeworsk (udtale: [ˈpʂɛvɔrsk]; ukrainsk: Переворськ, romaniseret: Perevors'k; yiddish: פּרשעוואָרסק, romaniseret: Prshevorsk) er en by i den centrale del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 14.881(2021)[1] indbyggere og et areal på 21,98 km². Den er en del af powiatet (amt) Przeworsk. Jernalderkulturen Przeworsk-kulturen (en) er opkaldt efter byen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Przeworsk har siden det 10. århundrede været en bosættelse, selvom der er endnu ældre beviser på menneskelig bosættelse området. Den nævnes første gang i historiske optegnelser fra det 13. århundrede, og blev tildelt sit bycharter i 1394. Fra 1772 var byen en del af Habsburg-monarkiet, hvor den forblev indtil 1918, hvor et uafhængigt Polen vendte tilbage.

Væsentlige bygninger i Przeworsk
Lubomirskis palads
Helligåndskirken
Næstekærlighedens døtres kloster
Forsvarsmure
Bernardinerkirken
Frilandsmuseum

I den tidlige middelalder eksisterede der en defensiv gord der. Området blev inkluderet i den nye polske stat af dens første historiske hersker Mieszko 1. i det 10. århundrede. I 981 blev det annekteret fra Polen af Kievriget, og bagefter, i Højmiddelalderen, skiftede det ejere flere gange mellem Polen og russerne, og faldt endda til Mongolske Rige i midten af det 13. århundrede. Det blev første gang nævnt i dokumenter fra 1280, da hertug Leszek 2. den Sorte efter slaget ved Gozlice (23. februar 1280) mellem mindre polske og ruthensk-tatariske styrker angreb Kongeriget Galicien–Volhynia , derefter vasal af Gyldne Horde, indtog og satte i brand byen "Perevoresk".

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Przeworsk ligger på europavej E40. Det er også et vigtigt jernbaneknudepunkt, med tog, der kører i tre retninger – øst (mod Przemyśl), vest (mod Rzeszów) og nord (mod Stalowa Wola).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi