LeBron James

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
LeBron Raymone Jmes
James med Cavaliers i 2014.
Personlige data
Fulde navn    LeBron Raymone James
Fødselsdato    30. december 1984 (31 år)
Fødested    Akron, Ohio, USA
Højde    203 cm
Kælenavn(e)    King James, The Chosen One, Video Game James,
LBJ, L-Train
Position    Small Forward
Klub information
Nuværende    Cleveland Cavaliers
Trøjenummer    23
NBA draft
Placering i draft Årgang Draftet af
1 2003 Cleveland Cavaliers
Seniorhold1
Årrække Klub Kampe
2003-2010
2010-2014
2014-
Cleveland Cavaliers
Miami Heat
Cleveland Cavaliers
472
Landshold
2004- U.S.A

1 Klubber som senior med antal kampe.

LeBron Raymone James (født 30. december 1984) er en amerikansk basketballspiller i NBA for Cleveland Cavaliers.

Han er fire gange kåret til MVP (Most Valuable Player) i NBA (2008-2009, 2009-2010, 2011-2012 og 2012 - 2013). Han er også kåret til All-Star MVP to gange (2006 og 2008) og i sæsonen 2011-2012 blev han valgt til Finals MVP.

LeBron James blev valgt som nr. et ved draftet til NBA i 2003, hvor han blev valgt af Cleveland Cavaliers. I modsætning til de fleste spillere, der vælger at tage på college først, gik han direkte fra high school til NBA.

Han har vundet 4 MVP titler, senest i sæsonen 2012-2013.

Han vandt sin første NBA titel i 2012 med Miami Heat efter en 4-1 sejr mod Oklahoma City Thunder.Han vandt ligeledes finals MVP trofæet.

Tiden før NBA[redigér | redigér wikikode]

Allerede før high school gjorde han sig bemærket som basketballspiller. Han var, da han gik i 8. klasse, 1 m og 83 cm høj, kunne spille alle fem positioner på basketballbanen og havde udviklet en sjette sans for spillet[1].

1. år i High School[redigér | redigér wikikode]

Allerede i sit første år i high school, Saint Vincent-Saint Mary High School (SVSM) i Akron, hvor han var 1 meter og 90 centimeter høj, var han med til at sikre skolen sit første delstatsmesterskab siden 1984. I løbet af den efterfølgende sommer voksede han til at blive 2 meter høj og lignede mere en mand end en dreng[1]. Da han skulle i gang med sit andet år, var rygterne om, at SVSM havde en særlig spiller begyndt at cirkulere, og skolen besluttede at flytte åbningskampen til det lokale universitet, University of Akron, hvor der var plads til ca. 5.000 tilskuere[1]. SVSM tabte kun én kamp i løbet af sæsonen og blev igen delstatsmestre. LeBron James blev kåret til MVP ved finalestævnet, blev udnævnt som All-American, og blev den første fra de yngre klasser, der blev delstatens "Mr. Basketball"[1].

I den efterfølgende sommer slog han for alvor sit navn fast, da han deltog i to meget prestigefyldte camps, USA Basketball Development Festival og ABCD Camp. Ved den første var han den første nogensinde fra de yngre klasser, der blev inviteret, og han endte med at slå scoringsrekorden og blive MVP. Ved den anden var Lenny Cooke, en forward fra New York, udset til at være det store navn, men han blev klart overstrålet af LeBron James. Efter denne camp lancerede New York Times – hjulpet på vej af LeBron James selv – et rygte om, at han ville gå ind i NBA Draftet allerede efter hans tredje år på high school. Han afviste senere rygtet, men det var med til at udbygge legenden om "King James", kælenavnet som han allerede havde på dette tidspunkt[1].

Tilnærmelser fra Cleveland Cavaliers[redigér | redigér wikikode]

I løbet af Junior-året på high school begyndte spekulationerne om hans fremtid at florere. Han havde tilstrækkeligt gode karakterer til, at han kunne vælge og vrage mellem forskellige universiteter, men spørgsmålet var, om han egentlig overvejede college, da han først og fremmest så sig selv som basketballspiller. Med øget eksponering blev han samtidigt udsat mere og mere for de tillokkende sider ved at være professionel atlet. Bl.a. var der hård konkurrence mellem sportsudstyrsfabrikanterne adidas og Nike om at sikre sig hans underskrift på en sponsorkontrakt – ifølge medierne ville slutbuddet nå op i nærheden af 20 mio. dollars[1].

En af dem, som bemærkede ham, var John Lucas, som på det tidspunkt var head coach for det lokale NBA-hold, Cleveland Cavaliers. Han inviterede den dengang 17-årige LeBron til træning, hvor han bl.a. imponerede ved at lave dunks imod et par af holdets store spillere og med sit exceptionelle blik for spillet. Denne form for kontakt til unge spillere før NBA-draften er ulovlig ifølge NBA's egne regler, og det kostede John Lucas en karantæne på to kampe og klubben en bøde på 150.000 dollars[2].

Kontroversielle gaver[redigér | redigér wikikode]

I løbet af sit senior-år fyldte LeBron James atten år. Det var den sæson, hvor han for alvor blev kendt uden for de kredse, der fulgte high school-basketball, ikke mindst pga. nogle kontroversielle hændelser. Bl.a. vakte det stor opmærksomhed, da hans mor købte ham en SUV med tre indbyggede fjernsyn i 18 års fødselsdagsgave for penge, hun lånte i banken.[1] SVSM og Ohio High School Athletic Association overvejede at udelukke ham, men undlod. Senere på sæsonen blev han faktisk udelukket, efter han havde modtaget to NBA-spilletrøjer i retrostil til en værdi af 845 dollars fra en sportsforretning. Ved hjælp af en advokat fik LeBron James hurtigt spilletilladelsen igen.

SVSM havde endnu en succesfuld sæson med 24 sejre, et nederlag og endnu et Ohio-mesterskab. LeBron James sluttede sæsonen med at deltage i to all star-arrangementer, hvilket gjorde det umuligt for ham at blive hvervet til college-basketball. Hans valg var klart: Han ville i NBA direkte fra high school.

"The Decision" og skiftet til Miami Heat[redigér | redigér wikikode]

Efter syv sæsoner hos Cleveland Cavaliers valgte LeBron James at blive free agent efter 2009/2010-sæsonen. Der opstod mange rygter om, hvor han skulle spille henne. De bejlere, som blev nævnt oftest var Cleveland Cavaliers, Chicago Bulls, New York Knicks og Miami Heat. Hans beslutning blev en mediebegivenhed i sig selv, da sportskanalen ESPN lavede en særudsendelse kaldet "The Decision", hvor han afslørede, at han havde valgt Miami. Her kom han på hold med Dwayne Wade og Chris Bosh, to stjerner, som han havde spillet sammen med på det amerikanske landshold ved OL i Beijing i 2008. Det kom senere frem, at de allerede på det tidspunkt havde talt om muligheden for at spille sammen.

2012 NBA Finals[redigér | redigér wikikode]

Efter en skidt start hvor LeBron James' hold, Miami Heat, tabte på udebane i den første kamp i serien til Oklahoma City Thunder, men efter Miami Heat vandt den anden kamp i serien ligeledes på udebane overtog de hjemmebanefordelen fra Oklahoma City Thunder. Efter de to første hjemmekampe, kamp tre og fire, førte Miami Heat 3-1 og da serien er bedst af syv skulle Miami Heat bare vinde én kamp mere ud af tre mulige. Det gjorde de i den efterfølgende kamp, hvor de også var på udebane. Den 21. juni 2012 vandt Miami Heat 106-121 over Oklahoma City Thunder. LeBron James, som året før havde fået kritik for at choke eller svigte i finalen, lavede en triple-double i den afgørende kamp med 26 point, 11 rebounds og 13 assist og var selvskrevet til titlen som 2012 Bill Russell Most Valuable Player. Dermed fik LeBron James sin første ring, og har dermed nået en vigtig milepæl i sin karriere.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

James har to børn med Savannah Brinson, nemlig LeBron James Jr. og Bryce Maximus James.

Han har i 2011 udgivet sin egen tegnefilm, kaldet "The LeBrons", hvor personerne hver især repræsenterer en side af ham selv. Bl.a. er der Sportsman, Businessman osv.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 JockBio.com. LeBron James — Biography. Hentet 16. juli 2010. 
  2. Susan Shan. King James was meant to rule Cleveland. Hentet 7. september 2010. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]