Lee Harvey Oswald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lee Harvey Oswald
CE2894.jpg
Personlig information
Født 18. oktober 1939Rediger på Wikidata
New OrleansRediger på Wikidata
Død 24. november 1963 (24 år)Rediger på Wikidata
Parkland Memorial Hospital
Dallas, Texas
Dødsårsag SkudsårRediger på Wikidata
Hvilested Fort WorthRediger på Wikidata
Ægtefælle Marina Oswald Porter (1961-1963)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Spreekiller, arbejderRediger på Wikidata
Signatur
Lee Harvey Oswald Signature.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Lee Harvey Oswald (18. oktober 193924. november 1963) var ifølge flere offentlige undersøgelser, den snigskytte, der myrdede præsidenten John F. Kennedy, den 22. november 1963 i Dallas.

Han blev født i New Orleans i Louisiana den 18. oktober 1939, og var det yngste barn af en søskendeflok på tre og boede med sin mor – faderen døde af et hjerteanfald, to måneder før han blev født. Oswald gik ud af skolen som 17-årig for at blive en del af marinekorpset. Under sin uddannelse blev han trænet i at håndtere skydevåben og fik en middelhøj til høj score i diverse tests for præcision. Hos marinekorpset fik han en uddannelse som radar-operatør og blev udstationeret ved flyvebasen El Toro i 1957. I oktober 1959 tog han til Sovjetunionen med planer om at desertere og blive sovjetisk statsborger. Her mødte han også Marina Nikolayevna Prusakova, som han forelskede sig i og senere hen giftede sig med.

Oswald endte dog med at blive træt af livet i Sovjetunionen. Kort efter parrets første datter blev født søgte de om lov til at immigrere til USA. I april 1963 forsøgte han at myrde den forhenværende generalmajor Edwin Walker med en riffel i dennes hjem. Mordforsøget skulle være på grund af Walkers meget offentlige antikommunistiske udtalelser – Oswald var nemlig selverklæret marxist, og brød sig ikke om Walker.

Den 22. november 1963 tog han på arbejde på Texas School Book Depository – en bygning med udsigt over den rute, som præsidenten tog senere på dagen. Efter at have affyret tre skud fra sjette etage af bygningen flygtede han. Under flugten dræbte han betjenten J. D. Tippit og gemte sig i biografen Texas Theatre, hvor han oprindeligt blev anholdt for mordet på Tippit. Oswald benægtede begge drab. Inden Oswald nåede at komme for retten, blev han to dage efter sin arrest skudt af natklubejeren Jack Ruby. Jack Ruby forklarede til politiet, at han ville spare John F. Kennedys enke, Jacqueline Kennedy Onassis, det ubehag det ville være at møde op i retten.

Der er et utal af konspirationsteorier, der mener, at Lee Harvey Oswald ikke handlede alene, og at Jack Ruby var blevet hyret til at lukke munden på ham, men alle officielle undersøgelser, der har kigget på mordet på John F. Kennedy, fastslår, at Lee Harvey Oswald var alene om attentatet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]