Spring til indhold

Liaquat Ali Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Liaquat Ali Khan
Personlig information
Født1. oktober 1895 Rediger på Wikidata
Karnal, Haryana, Indien Rediger på Wikidata
Død16. oktober 1951 (56 år) Rediger på Wikidata
Vest-Pakistan[1], Pakistan, Rawalpindi, Pakistan/Indien Rediger på Wikidata
GravstedMazar-e-Quaid Rediger på Wikidata
Politisk partiAll India Muslim League, Muslim Liga Rediger på Wikidata
ÆgtefælleRa'ana Liaquat Ali Khan (1932-1951) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedMuhammedan Anglo-Oriental College (til 1918),
Juridisk faktuelt ved Aligarh Muslim Universitet,
Minto Circle[2],
Exeter College (1919-1921) Rediger på Wikidata
BeskæftigelseDiplomat, advokat, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Liaquat Ali Khan (urdu: لِیاقت علی خان; 1. oktober 1895 – 16. oktober 1951) var Pakistans første premierminister. Han var også omtalt i Pakistan som Quaid-e-Millat (قائد ملت, 'Nationens leder') eller 'Shaheed Nation-' e-Millat (شہِیدِ مِلّت, 'Nationens Martyr'). Han var en pakistansk statsmand, advokat, politisk teoretiker og en af de førende aktivister i Pakistan-bevægelsen. Den 15. august 1947, en dag efter deling af Indien, blev Khan Pakistans første premierminister; han havde også kabinetsportefølje som den første udenrigsminister, forsvarsminister og grænseregionsminister fra 1947 indtil hans død ved attentat i 1951. Før delingen var Khan kortvarigt den første britisk indiske finansminister i den midlertidige regering, der skulle påtage sig Pakistans og Indiens uafhængighed, ledet af Louis Mountbatten, den daværende vicekonge af Indien.[3][4]

Han var en demokratisk politisk teoretiker, der fremmede parlamentarisme i Britisk Indien. Efter først at være blevet inviteret til den indiske nationalkongres, valgte han senere at tilslutte sig All-India Muslim League ledet af Muhammad Ali Jinnah, en indisk uafhængighedsaktivist, som senere talte for en separat muslimsk nationalstat ud af Indien med hinduistisk flertal; Khan hjalp Jinnah i kampagnen for det, der ville blive kendt som Pakistan-bevægelsen.

Som premierminister for det nyligt uafhængige Pakistan i begyndelsen af den kolde krig, tog Khans udenrigspolitik side med den USA-ledede vestblok over den sovjetunion-ledede østblok, selvom han også var fast besluttet på at være en del af de ikke-allierede Bevægelse. Da han stod over for intern uro i Balochistan og utilfredshed med sin håndtering af den første Kashmir-krig mod Indien, overlevede hans regering et kupforsøg af venstreorienterede politiske modstandere, som blev ledet af dele af det pakistanske militær i 1951. Ikke desto mindre forblev han ret populær blandt masserne og var ansvarlig for udbredelsen af målresolutionen, som foreskrev, at den pakistanske forfatning under udvikling ikke ville vedtage et europæisk ideologisk mønster, men i stedet ville være grundlæggende baseret på islams ideologi. Den 16. oktober 1951 blev Khan myrdet af en lejemorder, Said Akbar, ved et politisk møde i byen Rawalpindi.

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Naqvi, Jawed (2020-10-13). "Partition short-changed the poor". DAWN.COM (engelsk). Hentet 2022-01-24.
  4. ^ "Remembering Nawabzada Liaquat Ali Khan". www.thenews.com.pk (engelsk). Hentet 2022-01-24.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
PakistanSpire
Denne artikel om en pakistansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den engelsksprogede Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).