Liber daticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Copyright-problem.svg Denne side eller dele heraf lader til at være uretmæssigt kopieret fra "Liber daticus" i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1923), forfattet af Gunnar Carlquist
Alt indhold der indsættes på Wikipedia skal være i overensstemmelse med Wikipedias politik om ophavsret, og må som sådan kun kopieres fra kilder med en fri licens, og kun med tilstrækkelig kildeangivelse (hvis du har tilladelse til at bruge materialet, så send tilladelsen til info-da@wikimedia.org). Hvis ikke licensforholdene for denne side bliver afklaret inden for kort tid vil siden blive slettet for at beskytte Wikipedia mod eventuel retsforfølgelse.
Se evt. denne sides diskussionsside.

Liber daticus (lat. "gavebogen") er navnet på to endnu bevarede middelaldernekrologier indeholdende optegnelser ført ved Lunds Domkirke. Bogen har været benyttet indtil 1410-18 og udgør sammen med Liber daticus recentior en af de vigtigste kilder til kendskabet til Skånes og Danmarks ældre Middelalder.

Liber daticus vetustior[redigér | redigér wikikode]

Liber daticus vetustior, "den ældre gavebog", ogse kendt som även Lunds domkyrkas martyrologium, er et pergamenthåndskrift bestående af 133 blade i folio, oplagt kort før midten af 12. århundrede. Det blev oprindeligt opbevaret i Lunds Domkirke men nu i Lunds Universitetsbibliotek.

Skriftet stammer oprindeligt fra Frankrig (muligvis fra Metz eller Reims) og er blevet dateret till cirka 1135. I sin oprindelige form var det et martyrologium, det vil sige et helgenkalendarium med kortfattede levnedsbeskrivelser og uddrag af tilhørende legender. Efter, at bogen var kommet til Lund (formodentlig takket være ærkebiskop Eskil), er den blandt andet blevet suppleret med en levnedsbeskrivelse om Knud den Hellige. I forbindelse med de dage, da respektive anniversarier skulle fejres, er indføjet notitser angående kirkens donatorer og optegnelser om de leverede gaver samt en del fra et ældre nu tabt nekrologium overførte dødsnotitser, af hvilke den ældste angår biskop Egino af Lund, der døde den 19. oktober 1072.[1]

Gennem en 300 år lang periode (1140–1410) er bogen blevet forsynet med marginoptegnelser om lokale døde, hvilket gør den til en vigtig kilde til både Lunds, Skånes og Danmarks middelalderlige historie.

Liber daticus recentior[redigér | redigér wikikode]

Liber daticus recentior, "den yngre gavebog", er et pergamenthåndskrift i folio på 58 blade, der opbevares i det danske rigsarkiv og i hovedsagen indeholder overførte notitser fra den ældre, fra tiden ca. 1268-ca. 1344.[1]

Udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Begge bøger blev udgivet af Jacob Langebek i Scriptores rerum danicarum, den ældre desuden af Sven Lagerbring i Monumenta scanensia; den bedste udgave med eksaktest mulig datering af de udaterede notitser er imidlertid den af Christian Weeke i Libri memoriales capituli Lundensis 1884-89, som ganske vist kun indeholder den ældre gavebog, men med tilføjelser af alle i den yngre bog forekommende notitser, som ikke indeholdes i den ældre.[1] En nyere udgave er fra 2015 i E. Nilsson Nylander (red.), Mellan evighet och vardag. Lunds domkyrkas martyrologium. Liber daticus vetustior (den äldre gåvoboken). Studier och faksimilutgåva.

Kaldsbog[redigér | redigér wikikode]

Liber daticus eller kaldsbogen er den bog, som findes ved ethvert dansk og norsk præstekald[2], og hvori præsten plejer at indføre, hvad der kan være af interesse at vide om kaldet og om de præster, som har beklædt det.

Liber daticus er af stor betydning som personalhistorisk kilde.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Carlquist, s. 767
  2. ^ Kaldsbog: denne oplysning om dansk og norsk præstekald er af dr.phil. Laust Moltesen, samme side i Salmonsen (bind 15, side 767) - Den Store Danske udvider til "den evangelisk-lutherske kirke" ("Liber daticus")

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.