Liepmann Fraenckel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Liepmann Fraenckel
Født 26. april 1772Rediger på Wikidata
ParchimRediger på Wikidata
Død 26. marts 1857 (84 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Gravsted Mosaisk Nordre BegravelsespladsRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Portræt af en mand, malet af Liepmann Fraenckel

Liepmann Fraenckel (også Fränckel, Frænkel) (26. august 1775 i Parchim, Mecklenburg26. marts 1857 i København) var en tysk portrætmaler virksom i Danmark.

Fraenckel var født af jødiske forældre, bissekræmmer Moses Isaac og Gelche Zadoc, og blev af faren sat til handelen, men da han i 1792 kom til København for at uddannes videre som handelsmand hos en onkel, fik han endelig lov til at blive kunstner. Han besøgte Kunstakademiet, lærte signetstikning og blev Johannes Ludvig Camradts elev i portrætmaling, navnlig i pastel- og miniaturmaleri, som var meget yndet den gang. Især fik han bestillinger fra Sverige og tilbragte 10 år i Sydsverige med at male miniaturportrætter. Også i Danmark gjorde hans billeder lykke, og han var hofminiaturmaler så vel hos Frederik VI som hos Christian VIII. Efter at miniaturmaleriet var gået mere og mere af mode og begyndte at blive udkonkurreret af daguerreotypiet, oprettede han 1826 en tapetfabrik, som endnu fandtes ved midten af 1900-tallet. Han vedblev dog at male portrætter lige til sin høje alderdom og udstillede 1818-35, sidste gang som tapetfabrikant. 1841 blev han kgl. hoftapetfabrikør.

Han var gift med Mariane født Rosbach (1783-1868). Han er begravet på Mosaisk Nordre Begravelsesplads.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 5. bind, side 473,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.