Miniatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Disambig bordered fade.svg Artiklen Miniature handler om fænomener i lille skala, især legetøj
Illumineret initial fra Book of Kells

Miniatur af fransk miniature fra latin minium (mønje) er en dekoration i en bog. En miniator var ham, der i Middelalderen med rød mønjefarve malede titler og initialer i manuskripter og trykte bøger og »illuminerede« eller illustrerede bøgerne. Mønjen (et giftigt blysalt) blev brugt som grunding for at lukke porerne i pergamentet (dyrehud) eller papiret så der kunne påføres farver. Miniaturmaleri blev den almindelige benævnelse i Middelalderen og Renæssancetiden for en væsentlig del af kunsten.

Dekorationerne (i alle regnbuens farver) i tidebøgerne og de små dimensioner blev synonyme, og miniatur kom til at betyde små malerier, navnlig portrætter.

Miniatur fik ordet en ironisk biklang om det diminutive (fra latinsk minor, mindre) i forhold til det store, som i udtrykket "en Napoleon en miniature" (udtalt på fransk).

Under enevælden i Danmark blev det særlig fra midten af 1700-tallet skik at kongen og andre kongelige uddelte miniatureportrætter malet på elfenben eller pergament og gemt i guld- eller sølvetuier besat med ædelstene, såkaldte tabatières eller på smykker, som en udmærkelse. Fra Christian 6.s tid var der en miniaturemaler knyttet til hoffet. Miniatureportrætkunstens popularitet dalede i løbet af 1800-tallet efterhånden som fotografiet overtog dets rolle, men Frederik IX's portræt malet en miniature af Fanny Falkner ses på hans døtres kjoler.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Louis E. Grandjean & Albert Fabritius, Den lille portrætkunst i Danmark siden 1750, Gyldendal, 1949. Om miniaturmaleriet i Danmark siden 1750.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.