Lille skestork

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lille skestork
Black faced spoonbill at Niigata.JPG
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 EN da.svg
Truet (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Pelecaniformes
Familie Threskiornithidae (Ibisser)
Slægt Platalea (Skestorke)
Art P. minor
Videnskabeligt artsnavn
Platalea minor
Temminck & Schlegel 1849
Hjælp til læsning af taksobokse

Lille skestork (Platalea minor) er en fugl i familien ibisser. Arten har det mindste udbredelsesområde af alle skestorke, og det er den eneste, som anses for truet. Den er knyttet til kystområder i Østasien, og man mener, at den tidligere har været almindelig i størstedelen af sit udbredelsesområde. I nutiden er den kun kendt som rugende på nogle små klippeøer langs vestkysten af Nordkorea, mens den har tre overvintringsområder ved Hong Kong, Taiwan og i Vietnam, og derudover har man set den på træk visse andre steder.

Bestand[redigér | rediger kildetekst]

Artens totale population af adulte individer blev i 2012 vurderet til at være cirka 1600.

Man mener, at hovedårsagen til nedgangen i artsantallet ligger i ødelæggelsen af dens biotop eller mere præcist i "udnyttelsen" af tidevandsbankerne til landbrugsformål og senest til akvakulturer og industrialisering. Koreakrigen (1950-1953) må også have haft en negativ virkning på arten, for fuglene holdt op med at yngle i Sydkorea ved den tid. I Japan, hvor den var almindelig som overvintrende, blev den voldsomt sjælden i samme periode, og i de seneste år har man ikke haft en vinter, hvor man har observeret mere end 5 fugle.[kilde mangler]

Beskyttelse[redigér | rediger kildetekst]

Netop nu er arten nogenlunde godt beskyttet i Nordkorea, hvor de små yngleøer langs kysterne er erklæret som beskyttelseszone med begrænset adgang. Arten er dog truet på mange måder, særligt i vinterkvartererne. Behovet for arealer til industriformål er stort på overvintringsstederne i Taiwan, mens pladserne i Vietnam omdannes til rejeopdræt, selv om de befinder sig midt i et område under Ramsar-konventionen. I Hong Kong forhindrer forstyrrelser fra fiskere og muslingedyrkere ofte fuglene i at æde ved lavvande. Derudover vil forureningen sandsynligvis blive et væsentligt problem med den fortsatte forøgelse af befolkningstallene i Fjernøsten.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • BirdLife International 2012. Platalea minor. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. Hentet 27. dec 2013.