Louis Vuitton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Louis Vuitton Logo.svg

Louis Vuitton Malletier eller Louis Vuitton forkortet LV er et fransk luksusmærke der specialiserer sig i tasker, lædervarer, kufferter, sko, ure, smykker, accesssories og bøger. MLV monogrammet og logo er kendt verden over som "varemærke". Det blev skabt i 1896 for at forhindre forfalskninger.

Louis Vuitton er et af de mest genkendte mærker. I lang tid har det være symbol på rigdom, og firmaet forlanger nogle af de højeste priser på det internationale marked for dets produkter. Dermed konkurerer LV på med andre mærker som Versace, Bijan, Hermès, Gucci, Dolce & Gabbana, Burberry, Dior, Yves Saint Laurent, Chanel, Fendi, Armani og Prada.

Louis Vuitton sponserer den indledende runde i America's Cup, Louis Vuitton Cup. Virksomheden indgår i dag i LVMH, der også producerer champagne, parfume og ure.

Biografi for Louis Vuitton[redigér | redigér wikikode]

Louis Vuitton (182127. februar 1892) grundlagde mærket. Han blev født i Jura i Frankrig. I 1835 flyttede han til Paris. Han gik de over 400 km fra sin hjemby, og på vejen tog han arbejde for at dække sine udgifter. Han blev udlært i fremtrædende firmaer, og på den baggrund udpegede Napoleon 3. af Frankrig Vuitton til at arbejde for kejserinde Eugénie de Montijo. Gennem sit arbejde udviklede Vuitton stor viden om, hvad der er en god rejsetaske og begyndte at designe sine egne tasker. Det blev grundlaget for LV CO [kilde mangler].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historien bag dette verdenskendte mærke går tilbage til 1830’erne, da den 14-årige Louis Vuitton tog fra sin hjemby i Jura til Paris for at komme i lære i prestigefyldte kuffertfirma Layetier. Netop på grund af firmaets omdømme blev Louis Vuitton udvalgt af Napoleon d. 3. til at lave takser til kejserinde Eugénie. Gennem dette arbejde udviklede Louis Vuiton stor forståelse for, hvad der egner sig til en rejsetaske, og i 1854 åbnede han sin egen butik med tasker, der var mere praktiske end datidens. Han lavede taskerne i imprægneret læder, så de blev vandtætte, og indførte metalhjørner og kanter, så de blev mere solide. De rige i Paris og resten af Europa tog hurtigt taskerne til sig, og efterspørgslen var stor.

Louis Vuittons kendte monogram blev i 1896 tegnet af Louis Vuittons søn George Vuitton. Monogrammet blev tegnet for at undgå forfalskninger af taskerne, men er trods forsøget det mest forfalskede designermærke i verden. Kun ca. 1 % af de såkaldte Louis Vuitton-produkter på markedet er ægte. Den originale Louis Vuitton butik ligger på Champs-Elyssès i Paris. I Danmark er butikken på Amagertorv i København. Priserne rækker fra ca. 1000 kr. for en nøglering til flere 100.000 kr. for kufferter, jakker og andre større ting.

Retssag mod Nadia Plesner[redigér | redigér wikikode]

I 2010 indledte Louis Vuitton en retssag mod den dansk/hollandske kunstner Nadia Plesner og hendes kunstneriske værker The Simple Living og Darfurnica.[1]. Louis Vuitton mente, at de juridiske regler om logoprodukter var brudt og en nederlandsk domstol idømte Nadia Plesner dagbøder a 37.000 kr. Retssagen fik stor international opmærksomhed, da sagen ikke kun omhandlede logoprodukter, men også om den kunstneriske ytringsfrihed. I 2011 frikendte domstolen Nadia Plesner.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Frankrig Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Frankrig er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.