Vivienne Westwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Vivienne Westwood

Vivienne Westwood 2014.jpg

2014
Personlig information
Født 8. april 1941 (81 år)
Tintwistle, Storbritannien Rediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Ægtefæller Malcolm McLaren,
Andreas Kronthaler Rediger på Wikidata
Barn Joseph Corré Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Westminster,
Middlesex University,
Glossopdale School Rediger på Wikidata
Tilknyttet The School of Historical Dress Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, modeskaber, forretningsdrivende, designer Rediger på Wikidata
Fagområde Modedesign Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Universität der Künste Berlin Rediger på Wikidata
Bevægelse Punk Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dame Commander of the Order of the British Empire,
British Fashion Awards,
Royal Designers for Industry (2001),
Europäischer Kulturpreis Taurus (2019),
Berliner Bär (1996) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Vivienne Westwoods hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dame Vivienne Isabel Westwood (født 8. april 1941 som Vivienne Isabel Swire) er en britisk modedesigner og forretningskvinde, der blandt andet er kendt for at have gjort moderne punk- og new wave-mode til mere mainstream-orienteret tøj- og kulturmode.[1]

I en en alder af 17 år flyttede hun med familien til Harrow, London. Her startede hun på Harrow school of Art og studerede mode. Vivienne Westwood sagde senere om sin tidlige interesse: ” I didn’t know how a working-class girls like me could possibly make a living in the art world” . Efter skolen arbejdede Vivienne Westwood på en fabrik, og læste samtidig til lærer på seminariet og blev herefter ansat som lærer på en engelsk primary school. I disse år holdt Vivienne Westwood fast i sin interesse ved at designe og fremstille smykker, som hun solgte i en bod på Portobello Road i London.

Inspiration og nytænkning[redigér | rediger kildetekst]

I 1971 åbnede Malcolm McLaren, Vivienne Westwoods daværende kæreste, en tøjbutik på Kings Road 430, kaldet Let It Rock. Butikken skiftede navn et par gange, i 1972 til ”Too Fast To Live Too Young To Die”, og i 1974 til ”Sex”, som langt fra var normen i England på det tidspunkt. Butikken Sex fik et slogan, der slog jævne folk omkuld: ”rubberwear for the office”. Tøj og tilbehør designet af Vivienne Westwood og Malcolm McLaren kunne købes i denne tøjbutik, der var meget anderledes end andre tøjbutikker på denne tid. Malcolm McLaren mente, at det tøj Vivienne Westwood designede var inspireret af bikers, fethisister og prostituerede. Malcolm McLaren blev maneger for punkbandet Sex Pistols, desuden betød det, at Vivienne Westwood og Malcolm McLaren lavede en aftale om at designe deres tøj. Da Sex Pistols i 1976 med "God Save the Queen" lå nr. 1. på flere hitlister, genåbnede Vivienne Westwood og Malcolm McLaren deres tøjbutik under navnet Seditionaires, de omlagde butikken fra det meget rå til noget der nærmere kunne kaldes en designerbutik. De bevægede sig væk fra det seksuelt fethisist inspirerede, men Seditionaires var stadig en tøjbutik, der stak ud af mængden, og havde sin helt egen stil. Medierne omtalte det de lavede som ”Punk Rock”.

Tøjet der blev designet til Let It Rock, og i dag til Worlds End, var og er meget punkinspireret. Ved fra starten af at sige ja tak til punk, sagde Vivienne Westwood samtidig ja tak til sikkerhedsnåle, barberblade, hundehalsbånd som smykker og meget andet råt, der ikke var normalt at se i modebranchen. Vivienne Westwood og Malcolm McLaren holdt også af at bruge det traditionelle skotskternede stof, for at give deres designs endnu et anderledes tvist. Vivienne Westwood brugte meget traditionelt tøj som udgangspunkt. Ved at omdesigne det med skæve syninger og sikkerhedsnåle, fik tøjets ”overall” effekt, det til at virke endnu mere chokerende.

Vivienne Westwood butik i Tokyo.

Vivienne Westwood og Malcolm McLaren arbejdede sammen om at revolutionere moden, og det præg de satte på moden i 70’erne, kan stadig ses i dag. De åbnede op for nye måder at tænke og skabe mode ved i ekstrem grad at lade sig inspirere af samfundets ilde sete minoritetsgrupper og skabe grundlag for det vi i dag kender som ”Street Wear”.

Vivienne Westwood var, og er stadig, meget inspireret af punkere, og de rå elementer ses fortsat i hendes egen tøjstil. Vivienne Westwoods designs kan inddeles i tre grupper – alle med et strejf punk. Hun laver; smukke Gallakjoler til fester, bryllupper og Awards, mere stilrene designs som f.eks. forskellige blazere eller jakkesæt, og endelig det rå og meget anderledes i stil med hvad hun startede ud med. Da Vivienne Westwoods blev gift første gang, med Derek Westwood, designede hun selv sin brudekjole. Det er den samme model af en brudekjole, der Bruges i filmen ”Sex and the City the Movie” hvortil Vivienne Westwood i øvrigt var designeren bag mange af kjolerne.

Vivienne Westwood havde sit første modeshow sammen med Malcolm McLaren i 1981. Årets tema var Pirater.

I dag er Vivienne Westwood ejer af butikken Worlds End, hvorfra hun sælger ”the Worlds End’s label”. Der er fem af disse butikker rundt i England. Vivienne Westwoods designs er i dag grundlæggende meget lig det hun lavede i startede sin karriere, men lidt mindre råt. Hun har udvidet omfanget af hvor meget forskelligt tøj hun formår at designe, men det har alt sammen elementer af hendes punkstil.

Vivienne Westwood i dag[redigér | rediger kildetekst]

Vivienne Westwood har stadig fuld fart på og i 2011 har hun allerede fremvist sine første tre kollektioner: ”Man” efterår/vinter 2011-2012, 19. januar, ”Red Label” efterår/vinter 2011-2012, 22. februar og ”Gold Label” efterår/vinter 2011-2012, 9. marts. De kan alle tre findes på hendes hjemmeside . Vivienne Westwoods designs optræder jævnligt på den røde løber, f.eks. er sangeren Rihanna flere gange blevet spottet i en af Vivienne Westwoods meget specielle kjoler, senest til Brit Awards 2011 hvor hun ankom i en smuk turkis kjole, designet af netop Vivienne Westwood. En anden er den engelske sanger Pixie Lott, som desuden har stået model for Vivienne Westwood i starten 20113. Også hun ses oftere og oftere i designs af Vivienne Westwood.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bell-Price, Shannon (oktober 2004). "Vivienne Westwood (born 1941) and the Postmodern Legacy of Punk Style Source: Vivienne Westwood (born 1941) and the Postmodern Legacy of Punk Style". Metmuseum.org. Hentet 2010-10-30.