Burberry

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Burberry
Burberry Logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Public limited companyRediger på Wikidata
Branche TøjindustriRediger på Wikidata
Grundlagt 1856Rediger på Wikidata
Grundlægger Thomas BurberryRediger på Wikidata
Etableringssted Basingstoke, StorbritannienRediger på Wikidata
Hovedsæde London, StorbritannienRediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
10.629Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
En håndtaske med det traditionelle Burberry-mønster

Burberry er et britisk tøjmærke kendt for sit karakteristiske mønster, der er et af de mest kopierede mønstre i verden. Virksomheden har butikker over hele verden. I Danmark har den både en afdeling i Illum og en flagstore på Østergade i København og sælges i adskillige tøjforretninger. Firmaet er leverandør til det britiske hof.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Mærket blev grundlagt i 1856, da den 21-årige Thomas Burberry åbnede forretning i Basingstoke i Hampshire. I 1870 var forretningen velrenommeret og begyndte at producere overtøj. I 1880 opfandt Thomas Burberry stoffet gabardine, som er et hårdført, vandtæt og åndbart klædestof.

Den første butik åbnede i London i 1891, og bygningen er i dag firmaets hovedkvarter. Ti år senere bad hæren det designe en ny uniform til de britiske officerer. Firmaet leverede tøj til den første mand på Sydpolen, Roald Amundsen. Da 1. verdenskrig brød ud, ændrede Burberry sine uniformer til en mere praktisk form og opfandt trenchcoaten. Efter krigen blev mærket bl.a. båret af Humphrey Bogart i Casablanca, Peter Sellers i Den lyserøde panter og Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's.

Burberry-mønstret[redigér | redigér wikikode]

Det røde, hvide, sorte og sandfarvede ternede mønster kendt som 'Nova' blev synonymt med Burberry. Det blev første gang brugt som for i firmaets trenchcoat i 1924. Det var først i 1967, at ternen blev benyttet i andre kollektioner. Mærket blev relanceret i 1997, efter det var berygtet for mærke for overklassens ældre kvinder. Et nyt hold designere ændrede den opfattelse, og da fx David Beckham begyndte at gå med tøjet, det blev populært. I dag er det Burberrys halstørklæder, der kan fås i næsten alle farver og materialer, der er den mest solgte vare fra firmaet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]