Love Me Do/P.S. I Love You

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Se også P.S., I Love You for filmen med dette navn
"Love Me Do/P.S. I Love You"
Love-me-do-UK-cover.jpg
Love Me Do UK Single Cover 1962
Single af The Beatles
A-side(r) "Love Me Do"
B-side(r) "P.S. I Love You"
Udgivet 5. oktober 1962 (UK)
Format 7" single
Indspillet 6. juni, 4. september & 11. september 1962
Genre Rock
Længde A-side: 2 min:22 sek
B-side: 2 min:06 sek
Pladeselskab Parlophone
Skrevet af Lennon-McCartney
Producer(e) George Martin

"Love Me Do"/"P.S. I Love You" er den første officielle singleudgivelse fra The Beatles.

Den udkom på Parlophone den 5. oktober 1962 (nogle siger, at det var den 4. oktober), og den kom på top 20, hvor den opnåede en 17. plads som den højeste placering, en god placering for en debutsingle.

Komposition[redigér | redigér wikikode]

"Love Me Do" er primært komponeret af Paul McCartney i 1958–1959. John Lennon har bidraget med B-stykket. Sangen er krediteret som Lennon-McCartney. Lennon har sagt, at det var Pauls sang, og at han kan huske den fra Hamburg-perioden længe før de blev sangskrivere. Han har også sagt, at han hjalp til med B-stykket. McCartney har dog sagt, at nummeret er et komplet samarbejde imellem de to.

"P.S. I Love You" er skrevet af Paul McCartney i 1962, da han var i Hamburg. Han siger selv, at det stort set er hans, hvilket John Lennon også har bekræftet. Nummeret er dog krediteret som Lennon-McCartney.

Indspilning[redigér | redigér wikikode]

Singlen blev produceret af George Martin, der løbende ændrede arrangement og finesser, da han ikke var imponeret over musikken, men godt kunne fornemme, at der var noget nyt og spændende at bygge videre på – specielt deres sound på det tidspunkt. Parlophone ledte faktisk desperat efter, at nogle som Beatles skulle dukke op.

"Love Me Do", der som allerede nævnt, primært er skrevet af Paul McCartney (krediteret som Lennon-McCartney), starter med en bluesagtig mundharmonika, spillet af John Lennon, hvilket helt klart var en af de ting, der gjorde, at nummeret var unikt og havde en interessant sound. Det blev indspillet i tre forskellige versioner med tre forskellige trommeslagere:

 • Den første indspilning var den 6. juni 1962. Det var ved deres audition hos EMI, og det var på det tidspunkt med Pete Best på trommer. Denne version blev ikke officielt udgivet før på Anthology 1 fra 1995.
 • Den 4. september 1962 var der endelig en ny indspilningsdag. Pete Best var blevet fyret og erstattet af Ringo Starr på det tidspunkt. Efter 17 indspilninger af "Love Me Do" var George Martin tilsyneladende tilfreds.
 • Da B-siden skulle indspilles den 11. september 1962, viste det sig, at der pludselig var en anden trommeslager til stede. George Martin havde hyret en erfaren studietrommeslager ved navn Andy White bare for at være på den sikre side, og han var ikke helt tilfreds med Ringos præstation. "P.S. I Love You" blev indspillet med White på trommer og Ringo på maracas. Senere indspilledes "Love Me Do" igen med White på trommer og Ringo på tamburin.

Det var imidlertid Ringo Starr-versionen, der blev udsendt på de første udgivelser af singlen. Udgaven kan f.eks. findes på opsamlingsalbummet Past Masters, Volume One. Andy White-versionen er på Beatles debutalbum Please Please Me.

Yderligere baggrundshistorie[redigér | redigér wikikode]

Den allerførste gang, Beatles besøgte EMI studierne den 6. juni 1962, indspillede de fire numre efter en hel del øvning og præsentation af et stort materiale. Disse numre var "Besame Mucho" og tre Lennon-McCartney kompositioner: "Love Me Do", "P.S I Love You" og "Ask Me Why". De blev angiveligt indspillet i den rækkefølge. Indspilningerne var under ledelse af George Martins assistent Ron Richards. George Martin selv blev først involveret, da en tekniker ved navn Norman Smith blev berørt af "Love Me Do" og sendte bud efter ham. Martin blev der resten af aftenen.

Efter halvfems dages venten vendte Beatles tilbage til deres anden indspilningsdag den 4. september 1962. Der blev øvet meget i løbet af eftermiddagen. Seks sange blev kørt igennem. Den ene var allerede valgt: "How Do You Do It", skrevet af Mitch Murray. George Martin insisterede på, at det skulle blive The Beatles' første single, da han mente, at der manglede materiale med hit-status. Han var samtidig af den opfattelse, at dette nummer var en sikker nr. 1 på hitlisten. "Love Me Do" og "Please, Please Me" var også imellem de øvede numre. The Beatles omarrangerede Mitch Murrays version, og det blev indspillet et utal af gange. Der var ikke meget ambition at finde i de indspilninger, så til sidst forstod George Martin budskabet og valgte at give Lennon-McCartney-kompositionerne en chance. "How Do You Do It" forblev dog stadig efter George Martins opfattelse et emne. Det skulle så være til den næste single. Det blev så ikke tilfældet. En krølle på historien er, at da Gerry and the Pacemakers senere indspillede "How Do You Do It" som deres første single, var det Beatles' omarrangement og ikke Mitch Murrays, de kopierede. Nummeret nåede førstepladsen på hitlisten i denne version.

The Beatles blev inviteret til London for at indspille deres første UK single ugen efter - den 11. september 1962. Det var en begivenhedsrig dag, og The Beatles (ikke mindst Ringo) blev noget overraskede over at erfare, at man havde hyret Andy White - "a professional drummer", som han blev benævnt til stor irritation for Ringo, der jo havde spillet i mange år. Denne oplevelse plagede Ringo i årevis. Andy White havde været i tankerne hos George Martin allerede efter Beatles allerførste besøg, idet han ikke ville tillade, at Pete Best deltog i nogle indspilninger. Der var dog plads til noget humor, selvom det måske ikke virkede helt sådan på George Martin. Efter at have gennemgået indspilningstekniske detaljer og planen for dagen, bad George Martin, om at få at vide, om der var noget, de ikke kunne lide. Til dette svarede George Harrison: "Til at begynde med, så kan jeg ikke lide dit slips". Det var en halvseriøs joke, og der blev grinet meget af den, men den gik ikke helt ind hos George Martin, der lige havde købt dette sorte slips med røde heste på, og som han var ret glad for og stolt af. Da Beatles havde sagt nej til "How Do You Do It" og samtidig var kommet med "P.S. I Love You", blev det besluttet at gå videre med sidstnævnte, som George Martin mente havde så meget potentiale, at den skulle være A-side. "P.S. I Love You" blev indspillet med White på trommer og Ringo på maracas. Senere indspilledes "Love Me Do" igen med White på trommer og Ringo på tamburin. Efter mixing blev det alligevel "Love Me Do", der blev A-side, og singlen "Love Me Do"/"P.S. I Love You" blev færdiggjort. Som allerede nævnt var det indspilningen af "Love Me Do" fra den 4. september med Ringo på trommer, der blev publiceret på denne første udgivelse, som blev udsendt den 5. oktober 1962.

George Martin mente helt klart, at "How Do You Do It" ville blive nr. 1 på hitlisten, og arbejdede på, at det skulle være Beatles næste single. Beatles sagde stadig nej, og George Martin fortalte dem, at de sagde nej til et hit, og at de så måtte skrive noget, der var bedre. Ellers ville den gængse Tin Pan Alley-praksis, hvor gruppen skulle indspille sange af professionelle sangskrivere (som var standard procedure dengang og stadig er almindelig i dag) blive fulgt. Efter at have hørt deres optagelse af "Please, Please Me" var han dog overbevist om, at de havde gjort det, hvis de dog satte tempoet op og arbejdede med nogle tættere harmonier. Dette passede The Beatles rigtig godt, da de helst ville have egenkompositioner på deres singler (både A og B sider). Dette er da også blevet tilfældet. Ingen af deres singler har coverversioner.

Musikere[redigér | redigér wikikode]

Singleversionen fra 5. oktober 1962 og Past Masters, Volume One
Senere singleversioner og albummet Please Please Me
 • John Lennon – mundharmonika, sang
 • Paul McCartney – bas, sang
 • George Harrison – akustisk guitar
 • Ringo Starr – tamburin (på A-siden), maracas (på B-siden)
 • Andy White – trommer
Første audition (kun "Love Me Do"), der er på Anthology 1
 • John Lennon – mundharmonika, sang
 • Paul McCartney – bas, sang
 • George Harrison – elektrisk guitar
 • Pete Best – trommer

Generel oversigt[redigér | redigér wikikode]


Kilder[redigér | redigér wikikode]