George Martin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
George Martin

George Martin (født 3. januar 1926) er en engelsk musikproducer, der er mest kendt for at have produceret stort set alle plader med The Beatles. Hans betydning for gruppens musik var så stor, at han ofte benævnes "den 5. Beatle".

Biografi[redigér | redigér wikikode]

George Martin tog eksamen fra Guildhall School of Music i London, og efter en kort periode hos BBC kom han til EMI som assistent til lederen af Parlophone Records. Da denne gik af på grund af alder overtog Martin posten, hvor han i starten arbejdede med pladeindspilninger af klassisk musik og folkemusik samt komik med blandt andre Peter Sellers. Da Parlophone ville forsøge sig med rock and roll blev det også George Martins opgave at forsøge at gøre denne genre rentabel.

I 1962 mødte han første gang The Beatles, da de fleste andre pladeselskaber i England havde afvist gruppen. Martin fandt i begyndelsen gruppen for "rædselsfuld", men gav dem alligevel en kontrakt, og det blev begyndelsen til et af de mest legendariske samarbejder i den nyere musikhistorie. The Beatles' energi og talent blev sat sammen med George Martins klassisk skolede musikalitet, og begge parter profiterede i høj grad af samarbejdet. George Martins indsats gik meget på arrangementer og orkestrering, og han formidlede på de senere indspilninger også Beatles-medlemmernes ideer til studiemusikere.

Blandt de indspilninger, hvor George Martins indsats er tydelig, kan nævnes:

Ud over at producere for The Beatles har George Martin produceret for mange andre musiknavne, herunder gruppen America, Celine Dion, Kenny Rogers og flere af The Beatles-medlemmernes solo-projekter. Han har også skrevet musik, blandt andet til flere film (Yellow Submarine, Live and Let Die m.fl.) og endvidere udgivet flere bøger om at producere musik samt om sit liv. I 1996 blev han udnævnt til Commander of the British Empiret (CBE) for sin livslange indsats for britisk musik og populærkultur. Han er fortsat (2006) aktiv, og den seneste udgivelse fra hans hånd (assisteret af sønnen Giles Martin) er pladen Love med en helt ny mixning af en række kendte numre med The Beatles til en teaterforestilling af samme navn af gruppen Cirque de Soleil.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Musikproducer Stub
Denne biografi om en musikproducer er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi