Lungemedicin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skematisk overblik over det menneskelige åndedrætssystem med dets dele og funktioner.

Lungemedicin er et medicinsk speciale, der omfatter forebyggelse, diagnostik, hovedsageligt medicinsk, men også palliativ behandling, og rehabilitering af såvel arvelige som erhvervede sygdomme og symptomer i luftveje, lunger og lungehinder.[1] Lungemedicin er synonymt med pulmonologi, fra latin pulmō, pulmōnis ("lunge") og det græske suffiks -λογία, -logia ("studiet af"), pneumologi, fra græsk πνεύμων ("lunge") and -λογία, og respirologi.

Lungemedicin er et grenspeciale inden for intern medicin, hvorfor specialets officielle danske betegnelse er intern medicin: lungesygdomme,[1] og er relateret til intensiv medicin. Lungemedicin involverer ofte behandling af patienter, der har brug for livsstøtte og mekanisk ventilation. Lungemedicinere er specialiserede i luftvejssygdomme, især lungebetændelse, astma, tuberkulose, emfysem og komplicerede infektioner i brystkassen.[2]

Uddannelse og specialisering[redigér | rediger kildetekst]

En læge udfører en bronkoskopi.

Lungemediciner[redigér | rediger kildetekst]

I USA er lungemedicinere læger, der efter at have modtaget en medicinsk grad (MD eller DO) gennemfører en turnusuddannelse i intern medicin efterfulgt af mindst to yderligere års stipendium med speciale i lungemedicin.[3] Efter tilfredsstillende gennemførelse af en specialisering i lungemedicin har lægen lov til at gå til certificeringseksamen. Efter bestået eksamen bliver lægen certificeret som pulmonolog.

I Danmark er lungemedicinere læger, der efter at have modtaget en medicinsk kandidatgrad (cand.med.) gennemfører en klinisk basisuddannelse – svarende til den tidligere turnusuddannelse i Danmark – i intern medicin efterfulgt af en mindst femårig praktisk og teoretisk videreuddannelse i lungesygdomme. Efter gennemførelse af en specialisering i lungemedicin har lægen lov til at kalde sig speciallæge i lungemedicin.

Pædiatrisk pulmonologi[redigér | rediger kildetekst]

I USA kan læger, der efter at have modtaget en medicinsk grad gennemfører en turnusuddannelse i pædiatri efterfulgt af mindst tre yderligere års stipendium med speciale i lungemedicin kalde sig for pædiatriske pulmonologer.[4]

Ligesom anerkendelsen af grenspecialet pædiatrisk pulmonologi i USA har man indenfor EU beskrevet et Europæisk Uddannelsesprogram i Pædiatrisk Lungemedicin, der har til formål at definere og harmonisere uddannelsen af børnelæger specialiseret i lungesygdomme. Som følge af et øget behov for pædiatrisk grenspecialisering i Danmark, har der i en årrække ligeledes været et ønske om at etablere en ekspertuddannelse i pædiatrisk pulmonologi.[5]

Videnskabelig forskning[redigér | rediger kildetekst]

Lungemedicinere er involveret i både klinisk forskning og grundforskning i åndedrætssystemet, lige fra anatomien i det respiratoriske epitel til den mest effektive behandling af pulmonal hypertension (højt blodtryk i lungekredsløbet). Videnskabelig forskning finder også sted for at lede efter årsager til og mulig behandling af sygdomme som lungetuberkulose og lungekræft.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Specialeplan for intern medicin: lungesygdomme, Sundhedsstyrelsen, 12. juni 2018, hentet 22. marts 2020. 
  2. ^ Sengupta, Nandini; Sahidullah, Mohammed; et al. (2016), "Lung sound classification using cepstral-based statistical features", Computers in Biology and Medicine, 75 (1), s. 118-129, PMID 27286184, doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013. 
  3. ^ Pulmonary Disease, American College of Physicians, hentet 22. marts 2020. 
  4. ^ "What is a Pediatric Pulmonologist?", HealthyChildren.org, American Academy of Pediatrics, 21. november 2015, hentet 22. marts 2020. 
  5. ^ Fagområdebeskrivelse – Pædiatrisk Pulmonologi (PDF), Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, hentet 22. marts 2020. 
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den engelsksprogede Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]