Lygtemand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Arnold Böcklin: Das Irrlicht (Lygtemanden) (1862), Museum Georg Schäfer.

Lygtemand (lygtemænd) hører til den gamle overtro i Skandinavien. De skulle efter sigende være små væsener, der er udstyret med en lygte. De ses i mørke og sumpede områder, hvor de forsøger at lokke mennesker med sig ud i mosen, hvor de vil omkomme. En lygtemand er i stand til at opdele sig og blive til flere.

Ifølge overleveringen kan man beskytte sig mod lygtemænd ved at vende indersiden af sin hue udad. Tillige skal man undgå at pege på en lygtemand, da det vil drage ham hen mod én.

Det siges at lygtemænd er lumske - nogle viser dig til din skæbne, andre lokker dig på dybt vand (jf. længere ud i mosen) og de har derfor i en del folklore, bl.a. keltisk og nordisk, ry som en slags "skæbne-vejvisere".

Naturfænomen[redigér | redigér wikikode]

Lygtemænd menes at være forekomster af naturgas, bl.a. silan, i f.eks. moser eller i marsken. Gassen siver op og ved kontakt med den omgivende luft i naturen, antændes den og flammer op i små blå gasflammer.

Det danske ord lygtemænd er identisk med det engelske will-o'-the-wisp

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.