MP3

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 24. apr. 2014, 16:21 af Cgt (diskussion | bidrag) Cgt (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra 77.213.186.121 (diskussion | bidrag))

MP3 er en forkortelse for MPEG-1 Audio Layer 3 og er en audio-komprimerings-standard, oprindeligt udviklet af det tyske Fraunhofer-Gesellschaft.

Den udmærker sig ved at kunne give nær-cd kvalitet ved relativt lave bitrater (kbit/s). Det har gjort den populær til udveksling af musik via internettet og til brug i bærbart musikudstyr (MP3-afspillere), da et stykke musik kan komprimeres til ca. en tiendedel af den oprindelige størrelse og stadig lyde næsten som den ukomprimerede original.

MP3 benytter destruktiv kompression, hvilket vil sige at en del af den oprindelige lyd skæres bort under komprimeringsprocessen. For at undgå at lytteren opdager, at der mangler en del af lyden, benyttes en psyko-akustisk model, der bygger på hvilke lyde mennesket opfatter og hvilke der, groft sagt, overdøves af andre lyde.

Kvaliteten af MP3-filer kan varieres på flere måder. For det første er der i MPEG-1-standarden ikke angivet nogen officiel metode til indkodning af MP3-filer, derfor findes der et stort antal programmer til dette i svingende kvalitet. Derudover tillader standarden forskellige grader af kompression – målt i kilobit pr. sekund – svingende fra 32 til 320 kbit/s samt tre forskellige samplingsfrekvenser: 32, 44,1 og 48 kHz. Da en cdr anvender 44,1 kHz, er dette den langt mest benyttede inden for MP3-indkodning. Mange brugere af MP3-formatet mener, at 128 kbit/s er tilstrækkeligt til at der ikke kan skelnes mellem MP3- og cd-lyd, mens entusiaster mener, dette er for lav en kvalitet. I stedet benyttes ofte 192 Kbit/s.

Musikfiler i MP3-formatet begyndte at sprede sig på internettet i starten af 1995. På dette tidspunkt havde filer i MP2-formatet allerede været på internettet i små to år. Udbredelsen af MP3-filer førte til udvikling af programmer som Winamp og Napster. Napster var forløberen for fildeling via de såkaldte peer-to-peer-netværk.

Andre lignende teknologier

Der eksisterer mange andre teknologier der komprimerer lyd destruktivt:

Der findes også lydformater der i modsætning til de ovenstående ikke benytter destruktiv kompression: