Mandarin (Citrus reticulata)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mandarin
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Sapindales (Sæbetræ-ordenen)
Familie Rutaceae (Rude-familien)
Slægt Citrus (Citrus)
Art C. reticulata
Videnskabeligt artsnavn
Citrus reticulata
Hjælp til læsning af taksobokse
For alternative betydninger, se Mandarin. (Se også artikler, som begynder med Mandarin)

Mandarin (Citrus reticulata) er navnet på et lille, stedsegrønt træ. Det har fået sit navn på grund af frugternes farve, som minder om de kinesiske embedsmænds, mandarinernes, embedsdragt (se Mandarin (frugt)). Blade og skud dufter stærkt af citrusolier, når de bliver beskadiget.

En mandarines tynde, småstenene hud

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Mandarinfrø

Vækstformen er stivgrenet og opret, men senere bliver den tæt og kuplet. Barken er først blank og græsgrøn, men snart bliver den brunspættet af lyse korkporer, og gamle grene og stammer får til sidst en gråbrun, svagt furet bark. Skuddene er ofte tornede.

Knopperne er spredtstillede, bittesmå, knudeformede og lysegrønne. Bladene er lancetformede med lang spids. Bladranden er utydeligt bugtet, og bladstilken er vinget, så bladpladen og stilkens vinger glider over i hinanden. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.

Blomstringen sker over en lang periode af sommeren og sideløbende med dannelsen af umodne og modne frugter. Blomsterne er 5-tallige med lange, smalle kronblade. De sidder samlet i små stande ved bladhjørnerne. Frugterne er bær med mange kerner.

Rodnettet er svagt udviklet, og planten kommer let til at lide under vandmangel, hvis den ikke dyrkes podetrødder af citron eller dværgcitron.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 5 x 5 m (25 x 25 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Arten formodes at have sin oprindelse i subtropiske skove i det sydvestlige Kina.

Den findes stadig vildtvoksende i bjergskovene ved Yangtze-flodens afvandingsområde i Kina. Her ses den på fugtig og næringsrig bund i Yunnan sammen med bl.a. abrikos, almindelig hjertetræ, dværgelm, Eucommia ulmoides, fersken, kamfertræ, kinesisk cunninghamia, koreapil, paternostertræ, skyrækker, tempeltræ, tårepil, vandgran, virakfyr, yunnanfyr, ægte valnød og savbladet eg.[1]

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Frugterne bruges næsten udelukkende i frisk tilstand. Olien fra frugter og blade bruges i naturmedicin.

Note[redigér | rediger kildetekst]


Søsterprojekter med yderligere information: