Mareridt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mareridt (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mareridt)
Der Albtraum (Mareridtet), ukendt kunstner

Mareridt er ubehagelige, uhyggelige og angstvækkende drømme. Ordet kommer fra fabelvæsnet Mare, som rider på dem, som sover. Mareridt adskiller sig fra søvnterror, idet søvnterror først forekommer i søvnstadie 4.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Mareridt kommer af at blive redet af en mare, som er et overnaturligt væsen, der ifølge legenden sidder på brystet af den sovende. Etymologisk er ordet beslægtet med mær. Ordet mar eller mare er et fællesgermansk ord, der går igen i svensk (mardröm), i norsk (mareritt), i fransk (cauchemar) og i engelsk (nightmare). Ordet mare kendes fra den norske Ynglinga saga fra det 13. århundrede, men forestillingen om mareridt menes at være betydeligt ældre. En mare er identisk med de latinske fabelvæsner succubus og incubus. Mareridt kan omhandle virkeligheden.

Mareridt brugt i underholdningsindustrien[redigér | redigér wikikode]

Gys og gru bruges som underholdning i bøger og film. I den "blide" ende kan nævnes jumbobogen Mareridt på Drømmeøen og i den mere barske ende kan nævnes A Nightmare on Elm Street (på dansk "Morderisk Mareridt" eller "Mareridt på Elm Street"), hvor Freddy Krueger huserede. Som et kuriosum kan nævnes, at gaden i Dallas, Texas, hvor den daværende amerikanske præsident John Fitzgerald Kennedy blev myrdet i 1963 også hed Elm Street.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]