Spring til indhold

Martin Høybye

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Martin Høybye
Født5. maj 1972 (52 år) Rediger på Wikidata
GenrePop, rock
BeskæftigelseSanger, guitarist og sangskriver
Instrumenter
vokal, guitar

Martin Høybye (født 5. maj, 1972) er en dansk sanger, guitarist og sangskriver.

Han er singer-songwriter og har arbejdet inden for genren, siden han som 17-årig rejste til USA, hvor han boede i en årrække og blandt andet arbejdede med sangskriverne Michael Hughes og Susan Moody. Forbindelsen til USA er forblevet stærk gennem hele sangskriverens karriere, og hans debutalbum East of November udkom i 2002 i USA og i Danmark i 2003. Det blev nomineret til "Årets danske country-album" ved DMA Folk i 2004.[1]

Næste gang, Høybye lod høre fra sig, var i 2007, hvor han var klar med to plader (nu på Songcrafter Music) – først From Here to Heaven, senere samme år udkom Building Memories, som indeholdt 12 originale engelsksprogede julesange, som sangeren alle skrev et år ind under jul. Martin Høybye afsøgte på pladerne især det nære univers omkring kernefamiliens værdier. Begge plader blev produceret af Dennis Ahlgren.

Night Like This udkom 25. november 2011. Albummet var et countryalbum. Det blev godt modtaget af anmelderne.[2][3] Samme år udkom i øvrigt det eksperimentelle album Songtronica under artistnavnet Hoybye feat. Monsdrum, hvor singer-songwritergenren møder electronica.

Høybye har gennem årene modtaget flere priser for sin sangskrivning, bl.a. ‘Songwriter of the Year’ (SongIsland), samt i International Songwriting Competition, USA Songwriting Competition, Unisong Songwriting Competition. Han har modtaget DPAs påskønnelseslegat og har været nomineret til to Danish Music Awards.

Høybye har haft et samarbejde med produceren Kasper Winding,[4] ligesom han har lavet to promotionplader: Off the Record (1997) og Den vej Vinden Blæser (2004). Sidstnævnte er et dansksproget album, der aldrig er blevet udgivet, og som udsprang af, at Høybye var deltager i DRs Karrierekanonen med singlerne "Har du tænkt dig at gå" og "Den vej vinden blæser". Begge plader eksisterer som ikke-udgivne CD-albums.

I januar 2016 udkom Høybyes sjette studiealbum For the World. Det kom samtidig med debutromanen For alt i verden og er del af et samlet univers, som forfatteren/sangskriveren kalder en musikroman.

Siden 2018 har Martin Høybye forsket i menneskers oplevelse af at leve med klimaforandringer, og hvordan kunst i form af sangskrivning kan bruges til både at forstå og bearbejde, hvad der sker. Pladen The Hourglass Sessions fra 2019 er første udgivelse, der tager livtag med ’the new normal,’ som klimakrisen også kaldes. Men hvor de sange behandlede sangskriverens eget tag på klimaforandringerne ved at arbejde med ’tiden’ som en afgørende faktor (ud fra tanken, at vi lever for kort til at forstå den fulde indvirkning af vores handlinger på omgivelserne), så har han siden udvidet optikken til at inddrage det globale syd. Her skriver han sange med folk fra alle lag af samfundet i Cape Town i Sydafrika i et kunstnerisk phd-projekt, som er forankret ved Aarhus Universitet, (Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier).[5]

 • East of November (2002 USA) (2003 DK)
 • From Here to Heaven (2007)
 • Building Memories (2007)
 • Songtronica (2011)
 • Night Like This (2011)
 • For the World (2016)
 • The Hourglass Sessions (2019)

Desuden har Martin Høybye medvirket på eller leveret materiale til flg. kunstneres udgivelser: Ester Brohus, Henning Kvitnes, Henning Stærk, Nalle, Helle Hansen, Eva Hillered, Kevin Welch, Morten Remar, Fabula, Jeff Wasserman, m.fl.

 • Noget om sangskrivning (2010)
 • For alt i verden (2016)
 1. ^ Nominerede til årets Danish Music Awards – Folk klar. GAFFA. Hentet 31/1-2016
 2. ^ "Anmeldelse i Gaffa". Arkiveret fra originalen 27. januar 2012. Hentet 8. marts 2012.
 3. ^ Jyllandsposten (Webside ikke længere tilgængelig)
 4. ^ Producer Kasper Winding spiller musik fra tidligt Martin Høybye-samarbejde på songcrafter.dk
 5. ^ Martin Høybye på pure.au.dk

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
MusikSpire
Denne danske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi