Megavarehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Walmart Supercenter, et arketypisk megavarehus, i Madison Heights, Virginia.

Et megavarehus (på engelsk kaldet big-box store, supercenter, superstore eller megastore) er et fysisk stort detailhandels-byggeri, normalt en del af en detailhandelskæde. Terminologien kan også referere til virksomheden, der driver varehuset. Eksempelvis Walmart og Target.

Karakteristika[redigér | redigér wikikode]

Typiske arkitektoniske karakteristika inkluderer følgende:

  • Stor, fritstående, rektangulær, generelt et plans byggeri på betonbund. Desuden ofte med flat tag og loft i stål og vægge af beton indkabslet af metalplader eller murværk.
  • Gulvarealet er adskillige gange større end i traditionelt detailhandelsbyggeri. I Nordamerika er det normalt mere end 4.650 m² og sommetider op til 18.600 m², alt afhængigt af sektor og marked. I lande hvor plads er mere kostbart såsom i Storbritannien er varehusene typisk mindre og oftere i to eller flere plan.

Kommercielt set kan megavarehuse inddeles i to kategorier: Generelle varer (eksempelvis Walmart og Target), og specialiserede varehuse (såsom Menards, Barnes and Noble eller Best Buy), som er specialiseret indenfor et bestemt produktområde. Gennem de senere år har flere traditionelle detailvirksomheder såsom Tesco og Praktiker åbnet varehuse i megastørrelse, for at konkurrere med megavarehusene.[1]

Megavarehuse i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark kendes megavarehuse som IKEA, Elgiganten, Bauhaus samt hypermarkederne Bilka og Metro. De største megavarehuse i Danmark er de mest arealkrævende såsom møbelforretninger og byggemarkeder, hvor de mere specialiserede varehuse er mindre.

Megavarehuse reguleres i Danmark via. planloven, som dikterer: "I byer med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere må bruttoetagearealet til butiksformål i et bydelscenter ikke overstige 5.000 m2. I byer med mere end 40.000 indbyggere fastsætter kommunalbestyrelsen det maksimale bruttoetageareal til butiksformål for det enkelte bydelscenter."[2] Dette betyder i praksis, at megavarehuse i Danmark primært er forbeholdt byer med min. 40.000 indbyggere.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. CQ Researcher: Big-Box Stores. September 10, 2004.
  2. Planloven

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]