Menstruation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Menstruation (fra latin mensis = måned) er den naturlige udstødning af ægceller (normalt eet æg) og blod fra livmoderens overflade. Den forekommer for kønsmodne kvinder - startende ved menarchen (første menstruation) og sluttende ved menopausen (sidste menstruationer) - i en fast cyklus på ca. 28 dage (det påståes, at menstruationscyklussen er synkron med månens faser, men formodentlig er lokale, fysiske og mentale påvirkningers indflydelse større, synkroniciteten er ikke videnskabeligt bevist).

Menstruationscyklussen starter (generelt ifm. graviditets/abort-spørgsmål regnes cyklus-start fra den dag blødningen begynder) med modningen af en ægcelle, som efter en tid løsner sig (ægløsning/ovulation). Efter ægcellen har forladt æggestokken ledes den gennem æggelederen og fortsætter til livmoderen. Hvis ægget ikke befrugtes i løbet af nogle dage, udstødes det sammen med slimhinderne fra livmoderens inderside. De udstødte slimhinder og det medfølgende blod kaldes menses. Cyklus er styret af de kvindelige kønshormoner og hypofysen.

En ung piges første menstruation kaldes menarchen og forekommer typisk i alderen 9 til 15 år - med 12-13 år som gennemsnit (12,5 år i USA[1], 12,72 år i Canada[2], 12,9 år i Storbritannien[3]). Førtidig eller forsinket menarche kan være udtryk for underliggende mangler/sygdomme og bør altid undersøges nærmere. I løbet af midt-40'erne vil kvindens menstruationscyklus nærme sig sin afslutning, hvilket kommer til udtryk i forringet frugtbarhed og uregelmæssig menstruation (samt ofte div. fysiske gener): perimenopause. Denne er et forstadie til den egentlige menopause, hvor menstruationen endelig ophører, og kvinden ikke længere er frugtbar. Den forekommer i vestlige lande normalt, når kvinden er i sen-40'erne til midt-50'erne.

Nogle kvinder har kraftige smerter i forbindelse med menstruationen - det kan variere fra gang til gang, såvel som fra kvinde til kvinde.

Eksempelvis underernæring (fx ved anoreksi) eller overdreven hård fysisk træning kan medføre alvorlig forstyrrelse i (evt. udeblivelse af) menstruationen.

P-pillen er een af mange præventionsformer: den indvirker via kunstige hormoner på ægløsningen og dermed hele menstruations-mekanismen.

Udeblivelse af menstruation[redigér | redigér wikikode]

Udeblivelse af menstruation Inddeles i to underkategorier. Primær Amenoré (amenorrhoea primaria): Udeblivelse af menstruation efter kvindens fyldte 18. år. Sekundær Amenoré (amenorrhoea secundaria): Udeblivelse af menstruation i over et halvt år, dvs. udeblivelse efter tidligere oplevet menstruation. Findes naturligt under graviditet, laktation (ammeperiode) og efter menopause. Kan dog også opstå under forskellige sygdomme og gennem diverse miljøpåvirkninger.

Udeblivelse af menstruation kan blandt andet skyldes polycystisk ovariesyndrom.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]