Midfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Midfjorden
Midfjorden med den lave ø Tautra, Otrøya/Midøya til højre. Set fra færgen Molde-Vestnes
Midfjorden med den lave ø Tautra, Otrøya/Midøya til højre. Set fra færgen Molde-Vestnes
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Molde, Vestnes og Ålesund
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Romsdal
Maks. længde 23 kilometer
Maks. dybde 200+
Oversigtskort
Søkort fra 1788 med sejlruten til Molde indtegnet i Midfjorden

Midfjorden eller Mifjorden er en fjord eller et sund i Molde, Vestnes og Ålesund kommuner i Møre og Romsdal. Fjorden dannes af øerne Midøya og Otrøya og fastlandet i syd, fra Tautra til Dryna. Fjorden har indløb mellem Skor og Helland og går 23 kilometer mod øst, hvor Julsundet går nordover og Moldefjorden og Romsdalsfjordens hovedgren fortsætter videre østover mod Åndalsnes. Midfjorden er 2-3 km bred, over 200 meter dyb og fri for skær.[1][2] Ved Dryna munder den ud i Harøyfjorden. Romsdalsfjorden i vid betydning omfatter også Midfjorden og alle strækninger og forgreninger indenfor.[3][4][5] Midfjorden omtales også som en del af Moldefjorden.[6]

Hans Strøms kort fra 1762 med grænsen mellem Sunnmøre og Romsdal over Midfjorden.

På sydsiden af fjorden går tre fjordarme mod syd. Disse er Vatnefjorden, Vestrefjorden og Tomrefjorden. Øen Tautra ligger midt i fjorden nord for indløbet til Tomrefjorden. Møreaksen planlægger en undersøisk tunel fra Otrøy til fastlandet under Tautra.

Midsund ligger i sundet med samme navn på nordsiden af fjorden. Af andre steder på nordsiden af fjorden finder man Sør-Heggdal og Nord-Heggdal. På sydsiden ligger Rekdal. Riksvei 661 går langs sydsiden av fjorden. Fylkesvej 202 går på nordsiden af fjorden på Otrøya, mens fylkesvej 204 går på sydsiden af Midøya og riksvei 668 går på sydsiden af Dryna.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Norsk allkunnebok. Oslo: Fonna. 1957. 
  2. ^ Midfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Romsdalsfjorden Thorsnæs, Geir. (2015, 1. oktober) i Store norske leksikon. Hentet 15. april 2020 : i videre betydning omfatter Romsdalsfjorden hele fjordbassenget innenfor Tautra, det vil si også de nordøstlige utløperne Fannefjorden og Langfjorden/Eresfjorden. Også hovedfjorden på sørsiden av øyene i tidligere Midsund kommune (nå Molde), ut til Dryna, den ytterste av øyene i Midsund (Midfjorden), regnes vanligvis til Romsdalsfjorden. Slik definert er Romsdalsfjordens største lengde 90 km (Dryna-Syltebø i botnen av Eresfjorden).
  4. ^ Romsdal og Molde: turistruter, naturforhold, næringsliv, historie og kulturminner. Oslo: Kjenn ditt land. 1925. 
  5. ^ Bruaset, Oddgeir (1997). Romsdal: folket og landskapet. Oslo: Samlaget. s. 51. ISBN 8252149391. 
  6. ^ Den Norske los. Stavanger: Norges sjøkartverk. 1983. s. 128. 
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi