Moldefjorden (Molde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Moldefjorden
Moldefjorden ud for Molde
Moldefjorden ud for Molde
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Molde
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Romsdal
Maks. længde 13 kilometer
Oversigtskort
Udsigt mod Molde fra Moldefjorden

Moldefjorden er en fjord i Molde kommune i Møre og Romsdal på sydsiden af Molde centrum. Moldefjorden regnes som en del af Romsdalsfjorden.[1] Fjorden går 13 kilometer mod øst og fortsætter videre mod øst som Fannefjorden. Fjordsystemets totale længde er 38 kilometer.

Fjorden starter i vest ved Julsundet, som går nordover. Fjorden ligger mellem selve byen Molde og øerne syd for Molde. Øerne skiller Moldefjorden fra resten av Romsdalsfjorden. De største af disse er Hjertøya, Seterøya og Fårøya. Mellem Kviltorp i Molde og Bolsøya går fjorden over i Fannefjorden. Syd for Moldefjorden bliver den brede del af Romsdalsfjorden kaldt Storfjorden.[2] Moldefjorden og Storfjorden omtales som Romsdalsfjordens hovedbassin[3] og Moldefjorden bruges til dels som navn på hele den brede midterdel af Romsdalsfjorden inkluderet strækningen mellem Moldeholmene og Tresfjorden.[4] Loshåndbogen omtaler Midfjorden som den ydre del af Moldefjorden.[5][6]

Undersøgelser i 1970-1980'erne konkluderede at Moldefjorden og Fannefjorden var lidt udsat for forurening, bortset fra områderne nær Molde centrum. Der var ingen forskel i koncentration af næringssalt i de indre og ytre dele af fjorden, og der var god oxygenmætning på alle dybder. Rapporten konkluderede at der var god udskiftning af vandmasserne i fjorden. I 1990-tallet blev badevandskvaliteten undersøgt og viste sig at være god bortset fra i Rørvika.[7] Giftige blåmuslinger forekommer hvert år.[8]

fFra Molde går er der to færgeruter over Moldefjorden og Storfjorden. En til øen Sekken og en til Furneset i Vestnes. Riksvei 662 går på nordsiden af fjorden.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Geir, Thorsnæs (2017-02-22). Moldefjorden – i Møre og Romsdal. Store norske leksikon (bokmål). Hentet 2020-02-19. Moldefjorden, fjordstrekning i den åpne, brede del av Romsdalsfjorden, innenfor Otterøya. Vanligvis begrenses navnet Moldefjorden til fjordstrekningen nord for øyrekken Hjertøya, Seterøya, m.fl. utenfor Molde, fra Julsundet i vest til Moldeholmen utenfor bysenteret i øst;
  2. ^ Moldefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Dahl, Bastian (1892). Molde og Romsdalen: en reisehåndbog. Kristiania: Cammermeyer.
  4. ^ Reisehåndbok over Norge: Trøndelag og Møre. Oslo: Aschehoug. 1927. s. 70.
  5. ^ Den Norske Lods. Kristiania: Opmaalingen. 1913.
  6. ^ Den Norske los. Stavanger: Norges sjøkartverk. 1992. ISBN 8290653093.
  7. ^ Relling, Barbro (2000). Miljøkartleggingar i fjordar og kystfarvatn i Møre og Romsdal pr. 01.01.2000. Molde: Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Miljøvernavdelinga. ISBN 8274301161.
  8. ^ Miljøtilstanden i Møre og Romsdal 1996. Molde: Fylkesmannen i Møre og Romsdal. 1996. ISBN 8274300939.
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi