Mikhail Khodorkovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Mikhail Khodorkovskij

Mikhail Khodorkovskij (Russisk: Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский; født 26. juni 1963 i Moskva) er en russisk oliemagnat – oligark – som blev Ruslands rigeste mand og nummer 16 på listen over verdens rigeste.

Har jødisk baggrund.

Allerede 1987, i en alder af 24 år, havde han 5.000 ansatte.

I 1995 købte han så 45 pct. af Ruslands næststørste olieselskab Yukos for en spotpris af under to milliarder kroner. Var koncerndirektør for Jukos.

Da han den 25. oktober 2003 mellemlandede i Sibirien i sit private jetfly, blev han fængslet for skattefusk af russiske sikkerhedsfolk under brutale omstændigheder, hvor han tilsyneladende blev slået og sparket, da han i første omgang nægtede at følge med.

Han blev løsladt efter en amnesti fra Dumaen 19. december 2013 og dagen efter rejste han til Berlin.[1]

I april 2003 gav han 200.000 kr. i støtte til hævningen af det over 100 år gamle russiske veteranskib Dunkan, der i juli 2002 gik på grund i Kalundborg Fjord og sank efter et uheldigt bjærgningsforsøg.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
LetlandStub
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi