Mikladalur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mikladalur
Kalsoy map.jpg Mikladalur on Faroe map.png
Kalsoy Placering
Postnummer FO 797
Kommune Klaksvík
Befolkning 55 (2002
Areal 9 km²
Markatal 24
Hjemmeside  ?
Beliggenhed N 62° 20' 9 W 6° 45' 50

Mikladalur er en bygd på den nordlige færøske ø Kalsoy og var indtil 2005, sammen med Trøllanes en selvstændig kommune. Der er tunnelforbindelse med Húsar i syd og Trøllanes i nord.

Den tidligere landingsplads (havnen) har stadig et delvist bevaret hejseværk, der tranporterede landingsgodset op til bygden, før tunnellerne til den nuværende færgehavn ved Syðradalur blev bygget.

Stenkirken blev indviet 1860 og ombygget 1915. Taget er rødmalet blik. Tårnet er af tømmer klædt med jern. Spiret er smedet af jern.

I bygden har man restaueret en gammel kornmølle, en vandmølle, der kun behøver et minium af vand for at fungere.

En gammel smedie med esse og bygdens gamle vaskeplads i åen ved siden af smedien er ligeledes bevaret.

Historie[redigér | redigér wikikode]

  • 1210 Kong Sverres søn Erling forsøger at underlægge sig Færøerne. Det vil den norske konge, Inge Bårdsson ikke finde sig i, og sender folk til øerne for at opkræve skat og bekæmpe Erling. Der udkæmpes et slag ved Mikladalur, hvor Erling sejrer, men ved Skalafjørður lider han nederlag
  • 1838 Den 20 maj ror en båd med 6 mand fra Mikladalur til Tórshavn. På tilbagevejen kæntrer båden i et uvejr ud for Norðragøta og alle seks omkommer
  • 1985 Den 2248 m lange tunnel mellem Mikladalur og Trøllanes indvies og herefter er der vejforbindelse til alle øens bygder
Mikladalur
Kirken

Sagn[redigér | redigér wikikode]

Páll Fangi

Han blev beskyldt for at have dræbt sin far i 1657, og blev dømt til straffearbejde på Bremerholm i København. Han flygtede 3 gange og skjulte sig et år i fjeldene på Kalsoy. Han prøvede at ro til Norge men uvejret førte ham tilbage. Han blev fanget af sysselmanden for Nordoyar der huggede en grindekrog i låret på ham.

Sælpigen

En bondesøn fra Mikladalur, tager en nøgen sælpiges hud, så hun ikke kan vende tilbage til havet, men er tvunget til at leve som hans kone, indtil hun mange år senere finder den nedlåste sælhud, og langt om længe kan komme tilbage til sin hansæl, der i al den tid har ventet på hende ud for landingspladsen. Det siges, at bondesønnens og sælkvindens efterkommere har hænder, der minder om luffer.

Senere skulle bygdens mænd på sælfangst. Natten før kommer sælkvinden i drømme til sin mand og beder ham skåne magen og deres to nyfødte sælunger. Hun siger, hvor i sælhulen de ligger, så at bonden skal kende dem. Manden gør stik modsat og dræber begge ungerne og magen. Derefter koger han kødet til aftensmad for sig og børnene. Nu kommer sælkvinden tilbage, denne gang i skikkelse af en frygtindgydende trold, og lover blodig hævn. Så mange mænd skal falde i fuglebjergene, drukne under fiskeri eller på anden måde omkomme udendørs, at de til sidst skal kunne omfavne hele Kalsoy. Dette antal skal man ikke have nået endnu.

Der findes et kvad med dette sagn som grundlag.

Kendte personer fra Mikladalur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisningerr[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62° 20′ 07″ N, 06° 45′ 57″ V