Norðragøta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Norðragøta
(dansk: Nordregøte)
Norðragøta på færøkortet
Indbyggere (2014) 594
Kommune Eysturkommuna
Postnummer FO 512
Markatal 32

Norðragøta er en bygd på Færøerne beliggende på østkysten af Eysturoy ved bunden af fjorden Gøtuvík. Almindeligvis kaldes den sammen med Syðrugøta for Gøta

Norðragøta hørte tidligere til Gøtu kommuna sammen med Syðrugøta, Gøtugjógv og Gøtueiði. Kommunen havde 1. januar 2005 1072 indbyggere og et areal på 30,5 kvadratkilometer. Borgmester fra 2005 til 2008 var Hans Mourits Foldbo. Kommunens venskabskommune var Vestmannaeyjar, Island. Fra 1. januar 2009 er Gøtu kommuna sammenlagt med Leirvíkar kommuna til Eysturkommuna.[1] Pr. 1. januar 2014 var folketallet i Eysturkommuna 1933.

Bygden har en aktiv fiskerihavn med flere trawlere, fiskefiletfabrik, fiskeeksportfirma, en plastvarefabrik og flere andre mindre virksomheder. En af Færøernes største virksomheder, Varðin, har sit hovedkvarter i Gøta. Varðin er moderselskab for fire virksomheder, som driver trawlerne Tróndur í Gøtu, Finnur Fríði, Jupiter og Saksaberg.[2] Disse trawlere fisker pelagisk fisk som f.eks. makrel og sild. Varðin A/S blev etableret i 1985 af 16 mænd. Tróndur í Gøtu var deres første skib, som de købte i 1986. Det er siden blevet skiftet ud med en nyere model, som fik samme navn, den nye Tróndur í Gøtu ankom i 2008 og kostede 260 millioner kroner. Finnur Fríði blev købt i 2002, den kostede 156 mill. kroner.[3]

Der findes et egnsmuseum i byen, der hedder Gøtu Fornminnisavn. En af de traditionelle færøske trækirker ligger midt i byen og er fra 1833. Kirken repræsenterer, i lighed med andre jævnaldrende bygdekirker, det bedste i færøsk snedker- og tømrerhåndværk.

Gøta er en bygd af stor betydning i Færøernes historie. En af hovedpersonerne i Færingesagaen, Tróndur í Gøtu, havde sin hovedgård her. Derved har Gøta været kendt siden vikingetiden på Færøerne, som endte med Trónds død i Gøta 1035.

De bevarede ældre huse[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Færøske huse.

I en færøsk bygd har de ældre huse i reglen navne, og husene i bygdens gamle bevarede bydel bærer navnene Blásastova, Glyvra Hanus hus, Jákupsstova og Pers hus. Med i helheden hører også den gamle hølade, tilhørende Blásastova, samt bygdens gamle kirke.

Blásastova er et bondehus opført i 1833. I 1860 forlængede man huset med en mindre tilbygning i den øvre ende. Huset er opført efter 1800-tallets traditionelle byggeskik – af tømmer på en sokkel af sten. Langs den nordlige ydervæg er der opført en stenvæg for at beskytte mod storm og regn. Huset er tækket med et tykt lag næver (birkebark) over lægterne, og derover grønsvær. De udvendige vægge er tjæret med kultjære, indvendig står samtlige skillerum, lofter og gulve i høvlet, ubehandlet fyrretræ.

Bygden Gøta's fortidsmindeforening har indrettet Blásastova som museum. I rummene kan man se redskaber, husgeråd og bohave, der afspejler livet i en færøsk bondegård i vore oldeforældres tid. I høladen er der ligeledes indrettet museum, her fremvises redskaber, der har forbindelse med udendørs arbejde.

De øvrige to gamle huse er fiskerhuse bygget efter århundredskiftet, da landbruget mistede sin dominerende økonomiske rolle, og Færøerne var ved at blive et havfiskersamfund. De to huse blev bygget i henholdsvis 1902 og 1907. I stedet for den gamle røgstue fik man nu køkken med indlagt vand og vask.

Glyvra Hanus' hus er smukt restaureret og indrettet til mødested for foreningens medlemmer og andre arrangementer. De to øvrige bevarede og nyrestaurerede huse er private, de ejes af de familier, der stammer herfra, og benyttes som sommerboliger. Til helheden hører yderligere den smukke kirke, der er bygget i 1833.

Galleri[redigér | redigér wikikode]


Norðragøta, Faroe Islands.JPG Eivor vid kommoduna.jpg Norðragøta, Faroe Islands (2).JPG

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Portal.fo
  2. Vardin.fo - Uppisjóvarfiskiskapur er okkara vinna.
  3. [http:/,/www.bl.fo/Default.aspx?ID=73&PID=931 bl.fo - P/F Varðin]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62° 12′ 03,0″ N, 06° 44′ 27,0″ V