Spring til indhold

Mikrotransaktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Mikrotransaktioner, nogle gange forkortet mtx, er en forretningsmodel, hvor brugere kan købe virtuelle goder med mikrobetalinger i spillet. Mikrotransaktioner bruges ofte i free-to-play-spil for at give en indkomststrøm til udviklerne. Mens mikrotransaktioner er en fast bestanddel af markedet for mobilapplikation, så benyttes de også i PC-software som Valves Steams digitale distributionsplatform og på spilkonsoller.[1][2]

Free-to-play-spil der inkluderer mikrotransaktioner omtales nogle gange som "freemium". En anden betegnelse, "pay-to-win", bruges også nogle gange nedsættende om spil hvor man ved at tilkøbe genstande i spillet kan give spilleren en fordel overfor andre spiller, særligt hvis disse genstande ikke kan skaffes uden at betale for dem.[3] Formålet med en free-to-play mikrotransaktions-model er at involvere spillerne mere i spillet ved at tilbyde dem eftertragtede genstande eller funktioner, som spillerne kan købe, hvis de ikke har evnerne eller tiden til at opnå disse ting i et normalt spil.

Årsagen til at folk, særligt børn, fortsætter med at betale for mikrotransaktioner er en del af den menneskelige psykologi.[4] Der er omfattende diskussioner om mikrotransaktioner og deres effekt på børn som regulering og lovgivning. Mikrotransaktioner tilbydes normalt via en interface placeret i appen, hvor de sælges. Apple tilbyder "in-app purchases" for til at igangsætte og behandle transaktioner.[5] Googles pendant kaldes "in-app billing",[6] og er navngivet mere i efter udviklerens synspunkt. Apple og Google tager begge 30% af omsætningen der genereres for mikrotransaktioner, der sælges i deres tjenester på de respektive app stores.[7][8] Steam tilbyder mikrotransaktioner i deres spil på platformen via Steamworks SDK.[9]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Chandler, Heather Maxwell (2020). The Game Production Toolbox. Boca Raton, Fla.: CRC Press. s. 18. ISBN 978-0-429-80178-5.
  2. ^ Ivanov, M.; Wittenzellner; Washboard, M. (2019). "Video game monetization mechanisms in triple A (AAA) video games". I Wardaszko, Marcin (red.). Simulation & Gaming Through Times and Across Disciplines. Warsaw: Kozminski University. s. 422. ISBN 978-83-66502-01-7.
  3. ^ "EA suspends in-game payments for new 'Star Wars: Battlefront II' video game". Marketwatch. Hentet 11. juli 2019.
  4. ^ "Insert More Coins: The Psychology Behind Microtransactions". Touro University WorldWide (amerikansk engelsk). 2016-02-25. Hentet 2019-11-06.
  5. ^ "In-App Purchase - Apple Developer Documentation". developer.apple.com.
  6. ^ "Google Play In-app Billing". android.com.
  7. ^ Apple's App Store: An economy for 1 percent of developers. CNET. Retrieved July 9, 2014.
  8. ^ "Transaction Fees – Google Play for Developers Help". Hentet 10. marts 2015.
  9. ^ "STEAMWORKS – Microtransactions". steamgames.com.