Mogens Scott-Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Mogens Scott-Hansen

Scott ifelten.jpg

Personlig information
Født 17. marts 1929 Rediger på Wikidata
Assens, Danmark Rediger på Wikidata
Død 2004 Rediger på Wikidata
Ulkebøl, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Amatørhistoriker, ingeniør Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mogens Scott Hansen (Scott) (født 1929 i Assens - død 2004 i Ulkebøl) var en dansk amatørhistoriker. Han er kendt for sit meget store ulønnede pionerarbejde med at registrere og formidle den glemte og delvis forsvundne tyske forsvarsstilling fra 1. verdenskrig, Sikringsstilling Nord.

Scotts baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Scott var søn af en skolelærer, og fattede tidligt interesse for historie. Som syvårig flyttede Mogens Scott Hansen med faderen til Odense, hvor han boede de næste 18 år.

I 1955 dimitterede han som maskiningeniør fra Odense Maskinteknikum og efter forskellige kortere ansættelser, blev han i 1969 ingeniør på DanfossAls.

Hans første møde med Sikringsstilling Nord[redigér | rediger kildetekst]

Bunkeren på Store Borgbjerg 2017

I 1942 så den da 12 årige Mogens Scott Hansen første gang dele af Sikringsstilling Nord.

Det var observationsbunkeren på Store Borgbjerg, der dog ikke var beskrevet nogen steder.

Arkiverne.[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelsen med sin ansættelse på Danfoss på Als var Mogens Scott Hansen flyttet til Guderup på Als. Han fattede igen interesse for det gamle tyske anlæg, men historisk var anlægget både væk og glemt.

I 1975 blev han opmærksom på nogle artikler om Sikringsstilling Nord i Sønderjysk månedsskrift. De var skrevet af Ulrich greve Holstein og dr. phil Thøger Bang[1]. Her var den overordnede historie beskrevet, og Mogens Scott Hansen opdagede at det faktisk drejede sig om et enormt anlæg med hundredvis af konstruktioner.

Det sprængte Gammelskov Batteri

Arbejdet med stillingen.[redigér | rediger kildetekst]

Med udgangspunkt i de gamle rapporter begyndte Scott i 1975 at søge og registrere anlæggene fra øst mod vest tværs over Sønderjylland.

Der var op mod ni hundrede anlæg. Nogle synlige, nogle tildækkede eller sprængte. Scott satte sig for at finde og registrere dem alle.

Ud over at finde, opmåle og registrere de enkelte anlæg, begyndte Scott nu også et kæmpeprojekt med at interviewe vidner og dermed samle et stort førstehåndsmateriale. I sidste øjeblik, for disse vidner var langt oppe i årene. Han optog over 700 interviews på bånd, hvilket blev et meget væsentligt bidrag til historieskrivningen.

Scott i felten

I 1978 opsagde han sit arbejde som ingeniør for at hellige sig opgaven på fuld tid.

Scott med bombesøgeren

Da der ikke var meget økonomisk råderum, konstruerede ingeniøren Scott forskellige sindrige hjemmemodificerede maskiner og instrumenter. Samtidig kunne han trække på et stort netværk. Bl.a. lånte han en militær bombesøger på en nærliggende flyvestation. Denne kunne registrere metal, og dermed armerings-jernene i en sprængt og begravet bunker i op til otte meters dybde.

Sideløbende afholdt Scott et stort antal fordrag og rundvisninger. Disse var medvirkende til bevidstgørelsen af anlægget historie og de enkelte anlægs betydning. En del anlæg blev hermed reddet fra ødelæggelse.

Livsværket[redigér | rediger kildetekst]

Scott døde i 2004. Han nåede i 1992 at udgive bogen "Sikringsstilling Nord" i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen.

Skiltning til anlæg

Han efterlod sit store og omfattende livsværk, men med hjælp fra sin hustru og sine nærmeste samarbejdspartnere blev det meste bevaret. En del af arkiverne findes i dag i digitaliseret form på Institut for Sønderjysk Lokalhistorie (ISL) i Åbenrå. Blandt dette materiale er lydfilerne fra de mange interviews.

Scotts arkiver og mange af hans konstruktioner blev overført til den nystiftede Støtteforening for Sikringsstilling Nord i 2013.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Thøger Bangs og Ulrich greve Holstein, Sønderjysk Månedsskrift 1975.
  • Per Ole Schovsbo og Hans Ole Mathiessen, Sønderjysk Månedsskrift nr. 6, 1992. Tyske betonstillinger i Jylland 1916-1945.
  • Mogens Scott-Hansen. Sikringsstilling Nord (1992)
  • Leif O. Nørgaard, Tidsskriftet Ingeniøren nr. 25 1995. Sikringsstilling Nord blev hans livsværk.
  • Hans Ole Mathiessen, Sønderjysk Månedsskrift nr. 4, 1995. Sikringsstilling Nord.
  • Søren Østergaard. Scott (2018)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 11. april 2017. Hentet 19. juli 2018.


Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg