Spring til indhold

Molmasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Molar masse eller molmasse,[1][2] i gamle dage også kaldt molvægt, har størrelsessymbolet M og er en fysisk-kemisk egenskab ved et stof, der udtrykker massen pr. stofmængde, som regel i enheden g/mol, selv om SI-enheden egentlig er kg/mol.

Bemærk, at symbolet for den molare masse skrives med et kursivt M, mens SI-enheden mol/L for stofmængdekoncentration undertiden forkortes til et lodret M,[3] selv om dette er imod reglerne i SI.[4]

Den molare masse af et stof udregnes ved at addere de molare masser af de grundstoffer, der indgår i stoffet. Disse vil normalt være opgivet i det periodiske system.

Fx H2O (vand). For at beregne den molare masse af H2O adderes to H-atomers (hydrogen) molare masse med hinanden. Herefter adderes et O-atoms (oxygen) molare masse til de 2 H-atomers molare masse. Altså: (1,008*2 + 16) g/mol = 18,016 g/mol.

Tør luft har den molare masse 28,9644 g/mol. Da den molare masse af vanddamp kun er cirka 18 g/mol, er fugtig luft lettere end tør luft.

Links[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Isis - Kemi A: Kemiske mængdeberegninger - formler". Arkiveret fra originalen 2. august 2017. Hentet 24. juni 2015.
  2. ^ BIPM - SI Brochure: Unit of amount of substance (mole)
  3. ^ "Isis - Kemi A: Koncentration og stofmængde". Arkiveret fra originalen 2. august 2017. Hentet 24. juni 2015.
  4. ^ BIPM - SI Brochure: Examples of coherent derived units in the SI expressed in terms of base units
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.