Spring til indhold

NSAID

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 11:23 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Lnk FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

NSAID (Non-Steroide Anti-Inflammatoriske Drugs) er en lægemiddelgruppe. Stofferne virker antiinflammatoriske (bekæmper betændelsestilstande, der ikke er fremkaldt af mikroorganismer fx seneskedebetændelse), analgetisk (smertelindrende), antipyretisk (febernedsættende) og trombocythæmmende (forhindrer blodet i at størkne).

NSAID kan påvirke nyrerne og nedsætte funktionen af disse, så der fremkaldes hyperkaliæmi, hyponatriæmi og ødemer.

En ny dansk undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital (offentliggjort maj 2012) viser, at brugere af NSAID betændelsesdæmpende stoffer har mindre risiko for udvikling af spinocellulær hudkræft og modermærkekræft. Der er især personer, der gennem længere tid har haft et stort forbrug af pillerne, der har mindre risiko for at udvikle hudkræft. Undersøgelsen omfattede 3.242 patienter med modermærkekræft, 13.316 patienter med basalcellekræft, og 1.974 patienter med spinocellulær hudkræft[1].

Kilder

Eksterne henvisninger

FarmakologiSpire
Denne artikel om farmakologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.