Natura 2000-område nr. 132 Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rusland
Geografi
Region Region Hovedstaden
Kommune(r) Gribskov Kommune
Areal 249 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 132 Rusland ligger langs Pandehave Å fra Dronningmølle Strandvej i nord til Hellebjergvej ved Villingerød i syd og ligger i Esbønderup Sogn, i Gribskov Kommune. Det består af et habitatområde H116 og har et areal på 249 hektar og er privatejet, og den nordlige del er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Områdebeskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Rusland henviser til den afsides beliggenhed i tidligere tider. Området ligger i et varieret landskab med lyng- og kratbevoksede bakker, nåle- og løvskovsbevoksninger og i områdets østlige del en bred ådal med den lille Pandehave Å. For 7000 år siden strakte en fjordarm fra Øresund sig ind gennem ådalen, hvis skråninger i dag afgrænser den tidligere fjord. Området var i 1600-1700 -årene påvirket af sandflugt, og det aflejrede sand har nogle steder dannet indlandsklitter, hvor der findes en særlig vegetation.

Der er en del forekomster af hede- og overdrevsnaturtyper, som især ligger på og langs åsen på vestsiden af ådalen. Men også på østsiden af ådalen ligger et stort, fint overdrev. I dalen ned mod åen findes et areal med en særligt artsrig forekomst af surt overdrev på gamle klitter af flyvesand. Natura 2000-området er også kendt for sin ret store forekomst af enekrat og for sine bevoksninger af krat og skov med ældre løv- og nåletræer på tør, næringfattig bund. Især på skrænterne ned mod ådalen ses gammel skovmed bøg og eg.

Natura 2000-området består af Habitatområde nr. H 116 og ligger i Gribskov Kommune i Vandområdedistrikt II Sjælland i vandplanopland 2.3 Øresund [1]

Fredninger[redigér | rediger kildetekst]

Ca. 260 ha er fredet af flere omgange. Fredningen, der går helt op til kysten, har til formål at sikre de landskabelige værdier og befolkningens adgang.[2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Vandplan 2.3 Øresund" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 12. august 2018. Hentet 26. december 2018.
  2. ^ Om fredningen på fredninger.dk