Ned Kelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ned Kelly

Ned Kelly in 1880.png

Personlig information
Født 28. december 1854 Rediger på Wikidata
Victoria, Australien Rediger på Wikidata
Død 11. november 1880 (25 år) Rediger på Wikidata
Melbourne, Victoria, Australien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hængning Rediger på Wikidata
Far レッド・ケリー Rediger på Wikidata
Mor Ellen Kelly Rediger på Wikidata
Søskende Dan Kelly,
Kate Kelly Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bushranger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Edward "Ned" Kelly (født 3. juni 1854, død 11. november 1880) var en australsk forbryder og, for nogle, en folkelig helt, fordi han trodsede kolonimyndighederne. Kelly blev født i Victoria, som søn af en irsk kriminel far, og som ung mand stødte han flere gange sammen med politiet. Efter en hændelse i hans hjem i 1878 ledte politiet efter ham i bushen. Efter at han myrdede 3 politimænd, gjorde kolonien Kelly lovløs, og hans bande blev forbudt. Et sidste voldeligt opgør med politiet fandt sted i Glenrowan (der i dag har en statue til minde om Ned Kelly). Kelly, der var iklædt en hjemmelavet rustning, blev fanget og sendt i fængsel. Han blev hængt for mord i "Old Melbourne Gaol" i 1880. Hans vovemod og upopularitet hos myndighederne har gjort ham til en ikonisk figur i australsk historie, litteratur, kunst og film.

Den 9. marts 2008 hævdede australske forskere at have fundet resterne af Kelly og hans bandemedlemmer under Pentridge-fængslet i Melbourne.

Kellys grandniece har tilbudt, at resterne bliver DNA-testet for at se, om de rent faktisk tilhører Kelly.

Historien om Ned Kellys liv er blevet filmatiseret mange gange, og den nyeste udgave kom i 2003, Ned Kelly med Heath Ledger i hovedrollen som Kelly, med bl.a. Geoffrey Rush, Orlando Bloom og Naomi Watts på rollelisten.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AustralienSpire
Denne biografi om en australier er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi