Ned Kelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ned Kelly

Edward "Ned" Kelly (3. juni 185411. november 1880) var en australsk forbryder og, for nogen, en folkelig helt, fordi han trodsede de koloniale myndigheder. Kelly blev født i Victoria, som søn af en irsk kriminel far, og som ung mand stødte han flere gange sammen med politiet. Efter en hændelse i hans hjem i 1878, ledte politiet efter ham i bushen. Efter han myrdede 3 politimænd, gjorde kolonien Kelly lovløs og hans bande gjort forbudt. Et sidste voldeligt opgør med politiet fandt sted i Glenrowan (der i dag har en statue til minde om Ned Kelly). Kelly, der var iklædt en hjemmelavet rustning, blev fanget og sendt i fængsel. Han blev hængt med anklagen som morder i "Old Melbourne Gaol" i 1880. Hans vovemod og upopularitet hos myndighederne har gjort ham til en ikonisk figur i australsk historie, litteratur, kunst og film.

Den 9. marts 2008 hævdede australske forskere at have fundet resterne af Kelly og hans bandemedlemmer under Pentridge-fængslet i Melbourne.

Kellys grandniece har tilbudt, at resterne bliver DNA-testet for at se om det rent faktisk tilhører Kelly.

Historien om Ned Kellys liv er blevet filmatiseret mange gange og den nyeste udgave kom i 2003, Ned Kelly med Heath Ledger i hovedrollen som Kelly, med bl.a. Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Naomi Watts på rollelisten.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Australien Stub
Denne biografi om en australier er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi