Nederlandske Vestindiske Kompagni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nederlandske koloniområder med Det Vestindiske Kompagnis områder markeret i en mørkere grøn farve rundt om Atlanterhavet.

Det Vestindiske Kompagni (nederlandsk: 'West-Indische Compagnie', forkortet WIC) var et handelskompagni af nederlandske købmænd som 3. juni 1621 fik tildelt monopol på handel på den vestlige halvkugle af Republikken af de syv forenede Nederlande. Området hvor WIC kunne operere bestod af Vestafrika (området mellem Krebsens vendekreds og Kap det gode håb) og Amerika, som omfattede Stillehavet og den østlige del af Ny Guinea. Det tiltænkte formål med handelsmonopolet var at fjerne konkurrence mellem de mange handelsposter, som var etableret af nederlandske købmænd. Kompagniet bidrog stærkt til den nederlandske kolonisering af Amerika.

WIC var organiseret på samme måde som det Forenede Ostindiske Kompagni, som havde handelsmonopol på Asien fra 1602, bortset fra at WIC ikke havde tilladelse til at udføre militære operationer uden den nederlandske regerings samtykke.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om Nederlandenes historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie