Net kook

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

En net kook er en deltager i online debatter hvis holdninger på et aktuelt debatteret emne kan være kraftigt afvigende fra normen eller den alment accepterede tolkning eller implikationer af disse. Net-kook'ens holdningstilkendegivelser eller diskurs behøver dog ikke at være hverken strengt kontoversiel eller skarpt i strid med almenkundskaben på et område, men blot udtrykt i forvirret eller væsentligt usammenhængende maner.

Det en en regelmæssigt set egenskab ved "Kooks"at han eller hun tror sig mest vidende om det specifikke emne der diskuteres i det aktuelle forum: Typisk hvad angår et videnskabeligt emne, hvis kompleksistet og vanskelige tilgang vedkommende har ringe begreb om. Dette giver sig så til udtryk i enten en total afvisning af almentaccepterede slutninger af, for eksempel af Albert Einsteins almene relativitetsteori, eller andre af naturvidenskabens række af pionerer.

En kook er ikke det samme som en "Troll" - hvor "trolls" aktive og med fuldt overlæg søger at provokere andre og at skabe uro og således er fuldt vidende om at vedkommendes påstande kan være blankt falske eller groft kontroversielle, er en kook oprigtigt og næsten altid overbevist om at han eller hun har ret, uden hensigt at provokere (omendt vedkommende sagtens selv kan blive provokeret over respons på sine udtalelser). Det er en tendens at "kooks" er sindslidende hvilket er grobund for dennes usammenhængende engagement i debatter, eller i det hele taget eventuel tilgang til at lære om det eller de emner der er aktuelle for de for vedkommende deltager i, og dette fører til at det ofte er nytteløst at diskutere med vedkommende.

Beskrivelse af andre som en net kook eller blot som kook, forekommer i ophedede debatter, hvor der er tale om en mere subjektiv vurdering eller provokation.

"Kook" begrebet stammer opringeligt fra USENET nyhedsgrupperne, et tekst debatforum fra føre World Wide Web eksisterede, men er sidenhen tager i brug i alle online debatfora.

Se også[redigér | redigér wikikode]