Diskurs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Diskurs er et udtryk som benyttes inden for

  1. I lingvistikken betegner diskurs en sproglig enhed, som består af flere sætninger som samtaler, taler og tekster.
  2. I sociologien er diskurs en institutionelt funderet måde at tænke på; en social ramme der definerer, hvad der kan siges om et givet emne. Der kan eksistere flere diskurser omkring det samme emne mellem forskellige sociale grupperinger.

Diskurs er tæt forbundet med forskellige teorier om magt, hvor det at kunne definere diskursen tit sidestilles med det at definere virkeligheden. Der foregår en stadig kamp om ordene, der skal beskrive verden; fx forskellen mellem at blive kaldt terrorist eller frihedskæmper. Kampen om ordenes betydning er vigtig, fordi der ikke eksisterer en objektiv virkelighed eller sandhed i diskursteori. Virkeligheden er socialt konstrueret gennem sproget.[Kilde mangler]

Diskursanalyse[redigér | redigér wikikode]

Diskursanalyse er studiet af sprogbrugen inden for et kommunikerende fællesskab. Fokus ligger på at identificere og tolke de sproglige størrelser, som karakteriserer og understøtter forståelsen af tale og tekst. Analysen vægtes i forhold til fx topologisk udvikling og sammenhæng i forbindelse med skrift og om strukturen i turtagningen i forbindelse med tale. Diskursanalysen er udviklet på tværs af en række discipliner: sociolingvistik, antropologi, sociologi og socialpsykologi. Selv om hver tilgang har sine egne vægtninger, ser de alle sprog som social interaktion. Diskursanalysen sætter dog sproget i forhold til mere end blot det sagte eller skrevne.Diskursanalysen vægter: (1) Sproget i forhold til de sociale praksisser teksten peger på. (2) Hvilke konsekvenser måden at tale på har for objektet. (3) Hvilke magtstrukturer representeres i diskursen.

Diskursanalysen er af natur kritisk, og ikke blot analyserende.

Diskurs er en måde at tale, gøre, skabe og tage magt over verden på.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

  • Diskurs Om diskurs og lingvistik på Teorier.dk

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

På Dansk:

  • Jørgensen, Marianne Winther & Phillips, Louise (1999) Diskursanalyse som teori og metode, Roskilde Universitetsforlag.
Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.