Neusiedler See

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Neusiedler See
Satellitfoto af Neusiedler See
Satellitfoto af Neusiedler See
Beliggenhed: Burgenland, Ungarn
Tilløb fra: Wulka
Afløb til: Einser-kanalen
Byer ved søen: Neusiedl am See
Data om søen
Neusiedler See (Østrig)
Neusiedler See
Højde (moh) 115
Areal 315 km²
Søens længde 36 km
Søens bredde 6 - 12 km
Maksimal dybde 1,8 m
Middel dybde 1 m
Særlige forhold Søen er meget flad og centraleuropas eneste steppesø
Podersdorf nordstrand abendstimmung 1.jpg
Aftenstemning over Neusiedler See ved Podersdorf Nordstrand

Neusiedler See (ungarsk: Fertő tó) er den eneste steppesø i Centraleuropa og ligger på grænsen mellem Ungarn og Østrig. Søen har en størrelse på 315 km², hvoraf 240 km² ligger i Østrig, og 75 km² ligger i Ungarn. Søen er samtidig Østrigs største.

Neusiedlersee har en længde på 36 km fra nord til syd og er mellem 6 og 12 km bred fra øst til vest. I gennemsnit ligger søen 115,45 meter over Adriaterhavet og har en maksimal dybde på blot 1,8 m, mens den gennemsnitlige dybde er 1 m. Søen har kun få naturlige til- og afløb, og søens vandniveau kan derfor på grund af dens ringe dybde påvirkes af regnfald eller tørke. Søen har gennem århundreder haft forskellig størrelse, og i flere perioder har søen stort set været udtørret. I andre perioder har søen haft en større udstrækning end i dag; senest i 1941, hvor søen gik langt over sine bredder. I 1965 påbegyndte man et sluseanlæg, der sidenhen har reguleret søens vandstand.

Store dele af søen er omgivet af tagrør og sivplanter. Vandet indeholder store mængder salt på grund af fordampningen fra søen samt gytje, som kommer op fra bundsedimenter. I sommermånederne kan der i sivene opstå brande, der spreder sig hurtigt med vinden.

Inden reguleringsarbejderne i 1900-tallet strakte søen sig mod sydøst helt til Hanság, der i dag er et større sumpområde syd for søen. Søen var dengang tæt forbundet til Donau og Raab, men i dag styres vandniveauet gennem den ungarske sluse i nærheden af Mekszikópuszta. Østrig og Ungarn samarbejder om søen gennem den østrigske og ungarske vandkommission. Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel er en nationalpark, der beskytter landskabet rundt om søen, som er beliggende i såvel Østrig som Ungarn. Naturparken blev i 2001 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste samt klassificeret som biosfærereservat.

Søen tiltrækker et meget stort antal turister, da den byder på gode muligheder for sejlads og vindsurfing. Endvidere kan vandet på grund af søens ringe bunddybde på varme dage nå temperaturer nær ved 30° C, og den er derfor også et attraktivt bademål. Søen har endvidere kommercielt fiskeri.

Større byer omkring søen er Illmitz, Podersdorf, Weiden am See, Neusiedl am See, Jois, Winden, Breitenbrunn, Purbach, Donnerskirchen, Oggau, Rust, Østrig og Mörbisch i Østrig samt Mekszikópuszta i Ungarn.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 47°50′N 16°45′E / 47.833°N 16.750°Ø / 47.833; 16.750