Burgenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Burgenland
Geografisk placering

Delstat i Østrig

Hovedstad Eisenstadt
Areal 3.965,46 km²
Indbyggertal (2001)

 - Befolkningstæthed

277.569

70 / km²

Officielle sprog
Landeshauptmann Hans Peter Doskozil (SPÖ)
Websted www.bgld.gv.at/
Flag Våben
Flag Våben

Burgenland (ungarsk: Felsőőrvidék, Őrvidék, eller Lajtabánság, burgenlandkroatisk Gradišće) er den østligste og yngste del af Østrig. Ved opsplitningen af Østrig-Ungarn efter 1. verdenskrig blev området, der var overvejende tysktalende, overført til Østrig, hvor det før havde været en del af Kongeriget Ungarn. I Sopron (tysk: Ödenburg) og det omgivende landskab, hvor der var mange ungarsktalende, blev der dog afholdt en folkeafstemning om tilhørsforholdet. Ved folkeafstemningen i Sopron i 1921 stemte ca. to tredjedele for forbliven i Ungarn, hvorfor området blev skilt ud fra det øvrige Burgenland og forblev i Ungarn.[1]

Burgenland har grænse mod Ungarn i øst og mod delstaterne Niederösterreich og Steiermark i vest. I bakkelandet mod syd har området en få kilometer lang grænse mod Slovenien og mod nord en næsten lige så kort grænse til Slovakiet. Burgenland er med andre ord et aflangt område med en nord-sydlig hovedakse og en bredde i øst-vestlig retning, der når helt ned på 4 km midt i området.

Steppevegetation i Burgenland[redigér | rediger kildetekst]

I det nordlige Burgenland findes søen Neusiedler See som er et verdensarvområde på grund af, at søen og dens omgivelser udgør et usædvanligt tydeligt eksempel på tørkepræget og delvist også saltpræget vegetation (steppe). På denne yderste, vestlige forpost for de eurasiske steppeområder, den pannoniske steppe ved Neusieder See i Burgenland, findes en meget smuk vegetation med bl.a.

Steppelandskab med vippebrønd nær Lange Lacke i Seewinkel ved Neusiedler See.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 47°30′N 16°25′Ø / 47.5°N 16.42°Ø / 47.5; 16.42