Nicholas Kurti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Professor Nicholas Kurti (ungarsk: Kürti Miklós) FRS (14. maj 1908 - 24. november 1998) var en ungarsk-født fysiker, der boede i Oxford, England det meste af sit liv. Kurti var en af de førende eksperimentielle fysikere på sin tid.

Han blev født i Budapest i 1908 i det daværende Østrig-Ungarn og gik på gymnasiet der, men grundet anti-semitiske love måtte han forlade landet. Han flyttede til Paris, hvor han tog en kandidatgrad på Sorbonne. Han opnåede en doktorgrad i lav-temperatur fysik i Berlin, hvor han arbejdede med Professor Franz Simon. Da Adolf Hitler kom til magten måtte både Simon og Kurti forlade Tyskland, og de tog herefter til Clarendon Laboratory ved University of Oxford i England.

Under 2. Verdenskrig var han tilknyttet Manhattan Project. Han blev professor i fysik på Oxford University i 1967 og fortsatte i denne stilling indtil han trak sig tilbage i 1975. Han var også gæsteprofessor på City College i New York, the University of California, Berkeley og Amherst College i Massachusetts.

Hans hobby var madlavning og han var en entusiastisk fortaler for at anvende videnskabelig viden til at løse kulinariske problemer. Han holdt i 1969 et foredrag i Royal Society kaldet "The physicist in the kitchen", hvor han ved brug af en mikrobølgeovn kreerede en "omvendt" Baked Alaska, der var kold udvendig, men varm indvendig.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi