Nina van Pallandt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nina van Pallandt

Nina van Pallandt 1979.jpg

Personlig information
Født Nina Magdelena Møller Rediger på Wikidata
15. juli 1932 (90 år)
Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Far Kaj Møller Rediger på Wikidata
Mor Clara Kirstine Undset Gyth Rediger på Wikidata
Ægtefælle Frederik van Pallandt (1960-1975) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted N. Zahles Skole,
Ordrup Privatskole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmskuespiller, sanger, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nina van Pallandt (født Nina Magdelena Møller den 15. juli 1932) er en dansk baronesse, sanger og skuespiller. Hun blev internationalt kendt i slutningen af 1950'erne sammen med sin mand Frederik van Pallandt som den ene halvdel af duoen Nina & Frederik, der med calypso-inspirerede sange opnåede stor popularitet. Hun medvirkede som skuespiller i en række Hollywood-produktioner og tv-film og blev endvidere kendt som veninde til Clifford Irving, der opnåede berømmelse ved at udgive en falsk selvbiografi, som Irving hævdede var skrevet af Howard Hughes.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Nina van Pallandt blev født som datter af grosserer Kaj Møller og Clara Kirstine Undset Gyth. Hun voksede op på Østerbro og gik i skole på Ordrup Privatskole og senere (i 1948) på Zahles Skole, der dengang var en pigeskole. Efter studentereksamen i 1951 modtog hun et legat til et ophold på det amerikanske universitet University of Southern California, hvor hun studerede sprog. Efter opholdet i USA opholdt hun sig i en periode i Paris.

I 1955 vendte hun tilbage til Danmark, hvor hun den 11. august 1955 i Hørsholm Kirke giftede sig med greve og forretningsmand Thorvald Théodore William Hugo Wessel, som hun havde mødt under opholdet i Californien, hvor også han studerede. Parret flyttede kort efter til Chile, men omkring 1957 blev samlivet ophævet, og Nina van Pallandt flyttede tilbage til København.

Hjemvendt fra Chile mødte hun i 1957 hollænderen, baron og diplomatbarn Frederik van Pallandt, som hun havde mødt ved tidligere lejligheder i København og i Montevideo i Uruguay. Hun dannede med Frederik van Pallandt sangduoen Nina & Frederik, og parret blev den 21. september 1960 gift. Parret fik tre børn, inden de gik fra hinanden i 1969. De blev skilt i 1975.[1]

I begyndelsen af 1970'erne havde Nina van Pallandt en affære med Clifford Irving,[2] der opnåede betydelig omtale ved at udgive en selvbiografi, som han hævdede var skrevet af Howard Hughes. Svindelnummeret var emne for filmen The Hoax fra 2006, hvori Nina van Pallandt portrætteres af Julie Delpy. I filmen medvirkede bl.a. Richard Gere, der havde optrådt med Nina Van Pallandt i en af Geres tidligere film, American Gigolo.

Van Pallandt var kortvarigt i 1970'erne gift med den sydafrikanske satiriker Robert Kirby.[3]

Nina van Pallandt bor i dag i Barcelona i Spanien.

Optræden i medier[redigér | rediger kildetekst]

Musikkarriere[redigér | rediger kildetekst]

Udover karrieren som en del af Nina & Frederik har Nina van Pallandt indspillet en række sange, herunder John Barrys og Hal Davids sang "Do You Know How Christmas Trees Are Grown?" i James Bond-filmen On Her Majesty's Secret Service, med George Lazenby.

Film og tv[redigér | rediger kildetekst]

Nina van Pallandt med den amerikanske skuespiller Nico Minardos i Athen i 1974.

Hun havde endvidere en række gæsteoptrædender i 1969 og i de tidligere 1970'er i tv-serien The Morecambe & Wise Show på BBC, ligesom hun har lagt stemme til en række tv-film. Hun har medvirket i en række tv-serier som sig selv, ligesom hun har medvirket i tv-shows som The Tonight Show med Johnny Carson og The David Frost Show med David Frost.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Biografi for Nina van Pallandt. IMDb
  2. ^ "Enter the Baroness Nina". LIFE. Time, Inc. (11 February 1972): 30-39. 1972. ISSN 0024-3019.
  3. ^ Obituary: Robert Kirby. Guardian. 27 March 2007.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]