Nini Theilade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nini Theilade
Fulde navn Nini Arlette Theilade
Fødselsdato 15. juni 1915 (101 år)
Fødested Poerwokerto, Indonesien
Statsborger i Rediger på Wikidata Danmark Danmark
Børn Joan (1942)
Peter (1948)
Forældre Hans Theilade
Joanna Catarina.
Beskæftigelse solodanser
balletpædagog
koreograf
Noter
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Nini Theilade (født 15. juni 1915 i Poerwokerto, Indonesien) er en solodanserinde, instruktør og balletpædagog. Hun er datter af translatør Hans Theilade og Joanna Catarina.

Moderen – af blandet hindu, tysk, fransk og polsk oprindelse og direkte efterkommer af maharajaen af Java – underviste europæiske børn på basis af et rytmikpædagogisk uddannelse fra Jacques Dalcrozes institut i Schweiz.

I 1926 kom familien til Danmark og Nini blev indskrevet på Asta Mollerups balletskole. Hun blev afvist ved optagelsesprøven til Det Kongelige Teaters Balletskole på grund af for svage ankler. Hun blev i stedet elev hos svenske Carina Ari og senere i Paris hos den navnkundige Madame Egorova, som trænede de store stjerner fra Parisoperaen og fra Les Ballets Russes.

Nini Theilade fik beundrere verden over; en af dem var Piet Hein, der gjorde hende sin opvartning fra hun var 16 år – uden held.

Nini Theilade var indtil et uheldigt fald i 2013 aktiv som underviser, hvor hun var tilknyttet Idrætsskolerne i Oure. Hun har tillige i mange år undervist på skuespillerskolen i Odense.

I løbet af 2005 har Nini Theilade fortalt sine erindringer til Lone Kühlmann, og disse blev udgivet den 10. maj 2006 under titlen "Dansen var det hele værd" (ISBN 87-91812-53-4). I 2009 udkom dokumentarfilmen "Nini" af filminstruktør Lone Falster på DVD. Filmen kan ses på "Filmstriben.dk".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]