Nini Theilade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nini Theilade
Personlig information
Født Nini Arlette Theilade
15. juni 1915 (102 år)
Poerwokerto, Indonesien
Forældre Hans Theilade
Joanna Catarina.
Ægtefæller Pieter Loopuyt
Arne Buchter-Larsen
Børn Joan (1942)
Peter (1948)
Uddannelse og virke
Beskæftigelse solodanser
balletpædagog
koreograf

Nini Theilade (født 15. juni 1915 i Poerwokerto, Indonesien) er en tidligere solodanserinde, instruktør og balletpædagog. Hun er datter af translatør Hans Theilade og Joanna Catarina.

Moderen – af blandet hindu, tysk, fransk og polsk oprindelse og direkte efterkommer af maharajaen af Java – underviste europæiske børn på basis af et rytmikpædagogisk uddannelse fra Jacques Dalcrozes institut i Schweiz.

I 1926 kom familien til Danmark, og Nini blev indskrevet på Asta Mollerups balletskole. Hun blev afvist ved optagelsesprøven til Det Kongelige Teaters Balletskole på grund af for svage ankler. Hun blev i stedet elev hos svenske Carina Ari og senere i Paris hos den navnkundige Madame Egorova, som trænede de store stjerner fra Parisoperaen og fra Ballets Russes.

Nini Theilade fik beundrere verden over; en af dem var Piet Hein, der gjorde hende sin opvartning fra hun var 16 år – uden held.

Nini Theilade var indtil et uheldigt fald i 2013 aktiv som underviser, hvor hun var tilknyttet Idrætsskolerne i Oure. Hun har tillige i mange år undervist på skuespillerskolen i Odense.

I løbet af 2005 har Nini Theilade fortalt sine erindringer til Lone Kühlmann, og disse blev udgivet den 10. maj 2006 under titlen "Dansen var det hele værd" (ISBN 87-91812-53-4). I 2009 udkom dokumentarfilmen "Nini" af filminstruktør Lone Falster på DVD. Filmen kan ses på "Filmstriben.dk".

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]