Nominel rente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Nominel rente et udtryk der anvendes i to forskellige betydninger. Dels som et synonym for den pålydende rente på et lån, dels om det der formelt hedder nominel årlig rente - en rentesats, der tager hensyn til antallet af rentetilskrivninger over året ("renters rente"). [1]

Den første af betydningerne svarer til brugen af "nominal interest" på engelsk. På grund af forvekslingsmuligheden med "nominel årlig rente" bruges begrebet i dag sjældent. Den anden betydning kaldes også "debitorrenten", og har tidligere kaldtes "effektiv rente".

Ved de fleste forbrugslån og banklån foretages løbende rentetilskrivning måneds- eller kvartalsvis, hvilket indebærer, at den samlede rente der skal betales er noget højere end den pålydende årlige rente. Den nominelle årlige rente indgår i beregningen af de årlige omkostninger i procent (ÅOP), der af professionelle långivere skal oplyses i forbrugerforhold.

Som et eksempel på at "nominel rente" har været brugt om "nominel årlig rente", har en tidligere version af Skiltningsbekendtgørelsen[2] (under Markedsføringsloven) defineret begrebet nominel rente som den årlige rente inklusive renters rente. I den nyeste version af bekendtgørelsen bruges i stedet betegnelsen "debitorrenten".

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ [1] Arkiveret 5. marts 2016 hos Wayback MachineRealkreditankenævnet årsberetning 2010
  2. ^ Skiltningsbekendtgørelsen, Retsinfo

Se også[redigér | rediger kildetekst]