Norges Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hovedkontoret i Oslo.

Norges Bank er Norges centralbank. Den blev oprettet af Stortinget 14. juni 1816 og har som hovedopgave at sikre økonomisk stabilitet i Norge ved hjælp af pengepolitiske virkemidler.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bankens tidligere hovedsæde i Trondheim, der stod færdigt i 1833. I dag huser bygningen Videncenteret i Trondheim.

Banken blev oprettet af det norske Storting i 1816, to år efter landets løsrivelse fra Danmark. Hovedsædet blev placeret i Trondheim og blev først i 1897 flyttet til Oslo. Under 2. verdenskrig blev bankens hovedsæde midlertidigt flyttet til London. I 1985 gik banken fra at være et aktieselskab (ejet 100% af staten ved lov af 8. juli 1949) til at være en egentlig statslig enhed, og i 2001 blev de sidste regionale afdelinger af banken i Norge nedlagt. Omvendt har Norges Bank etableret udenlandske afdelinger i London (2000) og Shanghai (2007).

Den norske regering har fastsat et inflationsmål for pengepolitikken rettet mod "lav og stabil" inflation. Det operative mål for banken er en årlig inflation på omkring 2,5% over tid. Desuden skal pengepolitikken bidrage til at stabilisere udviklingen i produktion og beskæftigelse.

Centralbankchef er nationaløkonom Øystein Olsen, der blev udnævnt i 2011 for en seksårig periode.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.