Normalside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En normalside (forkortet ns) er en norm for antallet af tegn på en normeret side. Betegnelsen anvendes generelt på danske uddannelses-institutioner.

Der er forskellige størrelser på en normalside, mest typisk menes der 2000 eller 2400 anslag for dansk-sprogede opgaver eller almindelig litteratur. Ifølge SRP-bogen er der tale om 2400 anslag inkl. mellemrum for en normalside på gymnasielt niveau. Valget af netop 2400 anslag, eller mere korrekt typeenheder, er en norm der opstod i de mekaniske skrivemaskiners tid, hvor opgaver og manuskripter afleveret på A4-papir med 40 linjer (dvs.linjeafstand 1,5) og 60 anslag per linje, generelt var let læselige, dvs. hverken for tæt beskrevne eller for tæt på margin. Denne norm blev efterhånden formaliseret. På universitetet regnes en normalside enten som 2200 tegn uden mellemrum, eller 2400 typeenheder med mellemrum. Dette oversættes ofte til 250 ord på internationale kurser. En normalside poesi er dog eksempelvis i stedet på 30 verslinjer.[1] Ofte regnes illustrationer også med i sammentællingen af tegn til udregning af normalsider. Det kan fx siges at en illustration svarer til 750 tegn ud af en normalside på 2250 tegn - dette eksempel er kun vejledende.

I både folkeskolen og gymnasiet benyttes normalsider når eksamenspensum skal sammensættes. Ifølge Folkeskoleloven defineres en normalside som 1300 bogstaver for prosa, uanset teksttype, og 30 verselinjer for poesi.

På universiteterne bruges normalsider ofte til at bestemme omfanget på opgaver, hvilket også er tilfældet ved større opgaver som SSO, SRO og SRP i gymnasial sammenhæng.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Skole Stub
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.