Nowy Dwór Mazowiecki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nowy Dwór Mazowiecki
Nowy Dwór Mazowieckis byvåben Nowy Dwór Mazowieckis byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Grundlagt 1294 Rediger på Wikidata
Postnr. 05-100 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLNWY Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 28.651 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 28,0 km²
 - Befolknings­tæthed 1.023 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.nowydwormaz.pl
Oversigtskort

Nowy Dwór Mazowiecki (udtale [ˈnɔvɨ ˈdvur mazɔˈvʲɛt͡skʲi]  ( hør) ofte blot Nowy Dwór) er en by og en kommune (Gmina) der ligger i det østlige, centrale Polen, i voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 28.651(2021)[1] indbyggere og et areal på 17,32 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Nowy Dwór.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stedet blev første gang nævnt i skriftlige kilder i 1294 og den fik stadsrettigheder efeter Kulmer lov 1374. I 1655 blev byen Nowy Dwór ødelagt af den svenske hær, hvilket resulterede i, at den mistede sine byrettigheder. Mennonitlandsbyen Deutsch-Kazun blev grundlagt i 1776 overfor Modlin-fæstningen. I 1782 genoprettede den sidste polske valgkonge Stanislaw Poniatovski byrettigheder til sin ejendom Nowy Dwór (polsk dwór - godset, nu - nyt). Et af dets distrikter er Modlin, opstod ved at inkorporere den tidligere landsby Modlin i den voksende by i 1961. Modlin fort er nu også en del af byen. Mange strukturer relateret til fortet kan ses i Modlin-distriktet, herunder ruiner fra forsvarsstrukturer bygget under Napoleon Bonaparte[2] og Tsarblokkene bygget mellem 1899 og 1901 for at huse soldater fra den russiske hær, og som stadig er i brug som private lejligheder i dag.[3]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ "Reduta Napoleona | Nowy Dwór Mazowiecki".
  3. ^ "Bloki carskie | Nowy Dwór Mazowiecki".
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi