Nyt Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Nyt Europa, stiftet 1998, politisk organisation, som arbejder for et mere demokratisk EU. Nyt Europa arbejder ud fra et centrum-venstre-grundlag.

Nyt Europa blev dannet i forbindelse med afstemningen om Amsterdam-traktaten i 1998, hvor organisationen anbefalede et ja. Hovedkræften bag etableringen af organisationen var Steen Gade, nuværende folketingsmedlem for SF. Steen Gade har siden været formand for Nyt Europa. Årsagen til at Nyt Europa blev dannet, var at man ønskede at etablere en modvægt til de centrum-venstre-kræfter, som fastholdt deres modstand mod Amsterdam-traktaten.

Mange af medlemmer af Nyt Europa er tidligere modstandere af EU, men som grundet udviklingen i EU, Europa og verden som helhed, efterhånden er blevet tilhængere. Blandt de, der har været aktive i Nyt Europa er Kirsten Jensen, Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen, Naser Khader, Anita Bay Bundegaard, Anne Grethe Holmsgaard, Charlotte Fischer, Henrik Dahl og Christine Antorini.

Målet for Nyt Europa er et mere demokratisk EU, et mere føderalt EU hvor beslutninger træffes så tæt på borgerne som muligt, og et EU, som bygger på deltagelsesdemokrati.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]