Odden Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Odden Kirke
Kirken set fra sydøst
Generelt
Opført 13. århundrede
Geografi
Adresse Overbygade 2, Overby, 4583 Sjællands Odde
Sogn Odden Sogn
Pastorat Lumsås-Odden Pastorat
Provsti Odsherred Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Odsherred Kommune
Kommune (1970) Trundholm Kommune
Eksterne henvisninger
www.oddenkirke.dk
Oversigtskort

Odden Kirke ligger midt på Sjællands Odde i Overby.

Kirkens ydre[redigér | rediger kildetekst]

Kirken stod fra opførelsen fra tidligst omkring 1300 og er bygget i etaper i blanke munkesten. I tidens løb er der tilføjet tårn, våbenhus og kapel. Kirkens kor blev udvidet i 1820. Derefter har kirken været pudset og hvidkalket. Først i årene op til 1874 fik kirken sin karakteristiske røde farve.

Kirkens indre[redigér | rediger kildetekst]

Kirken er i det indre forsynet med hvælvinger, som i 15. århundrede erstattede det oprindelige træloft. I skibets vestre loftsfags hvælvinger er der kalkmalerier, som blev afdækket under en restaurering i 1966-67.

Kirkens inventar[redigér | rediger kildetekst]

Døbefonten er todelt. Underdelen har ligesom den øverste del en udhulning. Den kan have været et gammelt vievandskar eller måske døbefonten fra et nedlagt kapel i Yderby. Altertavlen er et træskærerarbejde med årstallet 1638. I midterfeltet er udskåret et korsfæstelsesmotiv. Over korbuen er ophængt et primitivt krucifiks fra 1800-tallet. I tårnrummet hænger kirkens oprindelige senmiddelalderlige korbuekrucifiks. Den enkle prædikestol er fra 1821. I loftet er ophængt et kirkeskib, en model af linjeskibet Prinds Christian Frederik. Dette skib blev sænket af englænderne under slaget ved Sjællands Odde i 1808, og modellen markerer således – sammen med de faldne søfolks grav på kirkegården – dette søslag.

Gravminder[redigér | rediger kildetekst]

På kirkegården er anlagt et gravsted for de søfolk, som omkom under slaget ved Sjællands Odde, navnkundigst af dem søløjtnant Peter Willemoes. På graven er der dels en mindesøjle fra 1808, dels en mindesten over Peter Willemoes og to andre løjtnanter. På søjlen er der en tavle, hvor der bl.a. er indhugget Grundtvigs digt De snekker mødtes i kveld på hav. På graven ligger opstablet kanonkugler, som under slaget regnede ind over Sjællands Odde.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Camilla Munch: Odden Kirke, hæfte udgivet af menighedsrådet 2006

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]