Oliver Cromwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ufuldendt miniatureportræt af Oliver Cromwell udført af Samuel Cooper, 1657

Oliver Cromwell (25. april 1599 i Huntingdon nordvest for Cambridge3. september 1658 i London) var engelsk militær- og statsmand, statschef med titlen "Lord Protector" i England, Skotland og Irland fra 3. december 1653 til sin død.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Oliver Cromwell er bedst kendt for, at han gjorde England til en republik som anfører for det såkaldte Commonwealth. Han var lavadelig selvejerbonde i de første 40 år af sit liv. En religiøs omvendelse, som gjorde ham til puritaner, gjorde religion til det centrale i hans liv og handlinger. Han var en fremragende soldat (han blev kaldt "Old Ironsides"), og han steg i de militære grader for til sidst at have kommandoen over hele hæren. Han tog politisk kontrol over England, Skotland og Irland som Lord Protector fra den 16. december 1653 indtil sin død.

På den 30. januar 1661 (en symbolsk dato, da det var 12-års dagen for henrettelsen af Karl 1. af England) blev hans lig gravet op fra sit hvilested på Westminster Abbey, og udsat for en posthum henrettelse i Tyburn.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Cromwell er en meget kontroversiel skikkelse i engelsk historie; en kongemorderisk diktator for nogle historikere som David Hume og Christopher Hill og en frihedshelt for andre som Thomas Carlyle og Samuel Rawson Gardiner.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Engelske regenter Efterfølgende:
Karl 1.
1625-1649
Richard Cromwell
1658-1659
Engelske Stub
Denne artikel om en engelsk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker