Omar Amiralay

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Omar Amiralay (1944, Damaskus5. februar 2011[1] arabisk: عمر أميرالاي) var en syrisk filminstruktør og fremtrædende politisk aktivist.

Amiralay studerede ved La Fémis i Paris, Frankrig, før han vendte tilbage til Syrien i 1970. Han havde derfor en anden kunstnerisk formation end de fleste syriske filmskabere, som ofte studerede i Sovjetunionen og i Østeuropa. Amiralay blev kendt for sin stærke politiske kritik i mange av hans film, og han spillede en fremtrædende rolle flere protestaktioner mod syriens regering i 2000'erne. I 2000 underskrev Amiralay et manifest sammen med flere fremtrædende syriske intellektuelle som bad om en hurtig afslutning på undtagelsestilstanden som havde været gældende siden 1963, løsladelse af alle politiske fanger og samvittighedsfanger, og tillade at flere politiske partier og uafhængige samfunds-organisationer.

I 2005, i kølvandet på drabet på den tidligere libanesiske statsminister Rafiq al-Hariri, undertegnede Amiralay en erklæring sammen med andre syriske intellektuelle som bad om en syrisk tilbagetrækning fra Libanon og en varig slutning på de mange angreb mod syriske arbejdere i Libanon. Omar Amiralay døde den 5. februar 2011, da han var 67 år gammel, af cerebral trombose.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]